Nettsiden Fotballfrue.no er en av landets største blogger, og solgte i fjor annonser for 2,8 millioner kroner.

Ekteparet bak bloggen, Caroline Berg Eriksen (26) og Lars-Kristian Eriksen (30) satt igjen med et resultat før skatt på 1,9 mililoner og tok et utbytte på 1,2 millioner.

Skattelistene forteller en mindre lukrativ historie.

Caroline Berg Eriksen fikk ifølge skattelistene 547.095 kroner i lønn, mens fotballspiller Lars-Kristian Eriksen satt igjen med inntekt på 160.148 kroner.

Dette skyldes blant annet at en del av inntektene i fjor gikk med i en uheldig aksjehandel Lars-Kristian Eriksen gjorde i 2008. Da investerte han i eiendom i Dubai, i fjor realiserte han tapet.

All time high
En trøst kan være at lesertallene er rekordhøye. Forrige mandag hadde de 286.659 sidevisninger og 103.036 unike brukere, ifølge Google Analytics.

– Vi er på all time high. Jeg tror graviditeten booster det litt, sier Lars-Kristian Eriksen, fotballfruemann, daglig leder og fotballspiller.

Nettsiden er i ferd med å ta igjen store merkevarer som kk.no.

I forrige uke nådde fotballfrue.no tilsammen 279.153 unike brukere, ifølge Google Analytics.

Kk.no hadde ifølge TNS Gallup 322.301 unike brukere denne uken. Selv om disse tallene ikke er direkte sammenlignbare, gir de en pekepinn på størrelsesforholdet.

Den samme øvelsen indikerer at Fotballfrue.no er større enn Dagsavisen, Budstikka.no og Nordlys.no.

Les også: «Jordnær bonde fra Grimstad» er god for 1,8 milliarder

Resultat før skatt på 1,9 millioner
19 innlegg i uken og aldri en bloggfri dag. Det er strategien som har ført Carolines tekster til bloggtoppen. Ved spisebordet i Siljan nord for Skien skriver hun om trening, hverdagsliv og kunsten å bake peanøttkjeks uten karbohydrater. Hun bruker «sikkert ti timer hver dag» på bloggen.

– Nå er jeg der jeg vil være. Jeg ønsket å lage et livsstilsmagasin på nett, et sted der man kan få inspirasjon og drømme seg bort. Litt interiør, litt mat, og litt hverdagsprat. Da når man ut til flere enn om man bare skriver om mote eller bare om trening, sier Caroline Berg Eriksen.

Ektemannen fotograferer «outfits», svarer på markedshenvendelser og forhandler pris. Ifjor dro de inn over 3,2 millioner i selskapet Treasures AS, det inkluderer salgsinntekter på omtrent en halv million fra en smykkebutikk de nå har lagt ned.

– Jeg har plukket opp litt om kontraktsforhandlinger fra fotballen, og vi har økt prisene gradvis. I starten sendte vi faktura fra word, og visste ikke hva et fakturanummer var. Jeg blir nesten litt flau av å tenke på det, sier Lars-Kristian Eriksen.

Caroline bruker rundt 10 timer på bloggingen hver dag.
Caroline bruker rundt 10 timer på bloggingen hver dag. (Foto: Klaudia Lech)



Får gaver på døra
Læringskurven for Lars-Kristian og Caroline Berg Eriksen har vært bratt.

Nå vet de blant annet hva de skal gjøre om det dukker opp en flaske kokosvann på døra.

– Det skjer hele tiden, noen leverer for eksempel en vognpose, vi ser på hverandre «Er det du som har kjøpt den? Nei?». Da er det noen som har sendt den til oss for å få gratisreklame. Jeg synes det er uredelig av store bedrifter å sende ut i hytt og gevær, yngre bloggere føler nok på at de må omtale det, sier Lars-Kristian Eriksen.

Det de beholder må de skrive ned og skatte av. Det første året gjorde de ikke det. De fikk bokettersyn og måtte betale 18.000 i ekstraskatt. Det er nemlig slik at skal du ha noe vist frem hos Caroline må du stort sett betale for det.

Det vekker oppsikt. I 2010 fikk de prislisten i retur fra Cappelen Damm, og informasjonssjef Ingunn Lindborg sa til E24 at å gå med på en sånn avtale ville «undergrave et tillitsforhold mellom oss og bokleserne i Norge».

-Det er jo slik forlagene jobber, de bare sender ut x antall bøker og håper de vil få annonseplass. Jeg tenkte de ville kjøpe annonseplass på samme måte som en foundation, jeg forsto ikke skillet og skjønte ingenting. I avisene fremstod som om det gikk an å kjøpe en positiv anmeldelse av meg. Det var ikke det vi mente, sier Caroline Berg Eriksen.

5-15.000 for et blogginnlegg
Inntektene kommer fra tre hold. Det ene er såkalte «affilate linker», som fungerer slik at dersom Caroline kjøper noe og linker til produktet kan hun få 10–12 prosent av salget som linken utløser. Ekteparet anslår at lenking kan gi rundt 50.000-60.000 kroner på en måned.

I tillegg selger de innlegg. Før bryllupet i 2010 solgte Caroline Berg ni innlegg til kosmetikkbutikken Coverbrands for 1000 kroner per stykk. Nå må du ut med mellom 5–15.000 om du vil dukke opp i et annonsemerket innlegg. I løpet av en måned har de rundt åtte reklameinnlegg.

– Vi kunne hatt ti innlegg i uken, men jeg vil ikke det. Jeg vil ha få samarbeidspartnere og holde det eksklusivt. Vi har takket nei til kunder som ville betale 50.000 for et innlegg. Det er viktig for meg å stå for produktene, hvorfor skal jeg presse på leseren noe jeg ikke vil bruke selv?

Les også: Sveriges største bloggere går til papir

Bryter med Nettavisen
Den tredje og mest innbringende inntektsstrømmen kommer fra annonser. Siden 2010 har Nettavisen solgt annonser for Fotballfrue.no. Selgeren fikk 15 prosent, det resterende ble delt likt mellom Berg Eriksen og Nettavisen. På en god måned kunne de sitte igjen med rundt 100.000 kroner.

Nå har de sagt opp kontrakten.

– I hovedsak følte vi oss litt skuffet over Nettavisen. Vi mente at vi som var såpass godt lest, burde hatt den beste avtalen blant bloggene, og det hadde vi ikke, sier Lars-Kristian Eriksen.

Ifjor kjøpte Nettavisen blogg.no, og fikk da over 300.000 bloggere under sine vinger. Kontraktene med «storbloggerne» ble reforhandlet, og Nettavisen ønsket mer kontroll over hvem ekteparet forhandlet med.

– Jeg er ikke glad i å slippe kontrollen. Jeg er også redd for at det ville skape mye lik omtale på alle bloggene. Da blir det lite troverdig, sier Caroline Berg Eriksen.

Utbytte
Ifjor tok de ut 1,2 millioner i utbytte, og leker med tanken på at de i fremtiden skal starte et nettsted som kombinerer Caroline Berg Eriksens interesse for trening med Lars-Kristian Eriksens studier i ernæringsfysiologi.

– Hvem tjener mest av dere?

– Ifølge skattelistene er det jeg, men det er hun som drar inn pengene. Jeg liker å tro at jeg hjelper til litt slik at det blir litt mer da, sier Lars-Kristian Eriksen.

– Men hvorfor er du daglig leder i Fotballfrue, Lars-Kristian?

– Ja, det skjønner ikke jeg heller. He-he, neida han skal få lov å smykke seg med den tittelen. Han synes det er så stas, sier Caroline Berg Eriksen.

– Det er det praktiske med at det var jeg som opprettet firmaet. Hun har signaturrett og vi deler aksjene på to, legger ektemannen til.

– Hva har dere lært?

– Nei, hva har jeg lært? Jeg har lært at man må høre på hva leseren vil ha. Det lønner seg, sier Caroline Berg Eriksen.

Når ekteparet får sitt første barn om en måned skal Lars-Kristian overta styringen med Instagram- Twitter- og Facebook-kontoene. Caroline skal prøve å blogge som før.
Når ekteparet får sitt første barn om en måned skal Lars-Kristian overta styringen med Instagram- Twitter- og Facebook-kontoene. Caroline skal prøve å blogge som før. (Foto: Klaudia Lech)

Tjener godt på bloggere

– Vi har hatt en sterk utvikling i inntekt på blogging, både for bloggerne og for oss, sier Gunnar Stavrum, administrerende direktør i Nettavisen.

Siden 2009 har Nettavisen solgt annonser for et knippe store bloggere, og delt inntektene med dem. Ifjor høst fikk de over 300.000 nye bloggere inn under sine vinger da de kjøpte opp Bootstrap as som eide Blogg.no. Det fungerer fremdeles slik at det bare er de største som får sin del av annonsekaken, de som blogget gratis før gjør det også under Nettavisen.

Stavrum sier de tjener «et tosifret antall millioner» på blogging, og at inntekten ble doblet etter oppkjøpet. Fotballfrue Caroline Berg Eriksen har nå sagt opp avtalen med Nettavisen.

– Det tar jeg bare til etterretning og ønsker henne lykke til.

– Lars-Kristian Eriksen sier dere ville ha økt kontroll med den nye kontrakten?

– Motivasjonen er ikke at vi vil ha økt kontroll, men vi vil sørge for at ikke flere selgere går på den samme kunden. Min mening er at vi har behandlet alle de store bloggerne bra og skapt store inntekter for dem, sier Stavrum.





<b>Silje (22) tjener 25 kroner timen - og synes hun er heldig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.