– Det er ikke lov å si «det går ikke»!

Kursholder og psykolog Trond Kjærstad gir en advarsel før gruppearbeidet begynner.

Han og 20 nøye utvalgte tenåringer står i bakgården til den innflytelsesrike Medicifamilien i Firenze, Italia, midt i kulissene til 1400-tallets renessanse, tiden og stedet for storheter som Michelangelo, Lorenzo de’ Medici og Ficino. Jantelov hadde passet fryktelig dårlig i slike omgivelser.

Spørsmålet de har fått er: «Hvilken forskjell vil du gjøre»?
– Jeg vil oppfordre vennene mine til å tenke større og nettopp motvirke janteloven, sier Victoria Marie Stang (16) til gruppen sin.

– Jeg ønsker å få ned fraværet på skolen min, og involvere meg mer som frivillig på transittmottaket for mindreårige asylsøkere, sier Herman Breda Enkerud (17), mens resten av gruppen nikker.

– Og nå? Skal vi gå og reflektere litt individuelt?

Les også: Dette tenker deltagerne om fremtid, lederskap og skolekurs.

Elitebygging
Refleksjon, moral og etikk er hovedtema når Oslo kommune sender 20 elever fra videregående til en villa i Italia.Her bor de i fem dager mens de utvikler lederspiren i seg og får kulturelt påfyll. Prisen er ifølge skolebyråd Torger Ødegaard (H) 100.000 kroner.

– Dette er ingen ferietur med hilsen fra Osloskolen. Det er et dannelsesprosjekt og ledertrening, og det er ikke hvem som helst som er her, for å si det sånn. Disse elevene er her fordi de aktivt har bidratt til skolemiljøet sitt, sier Ødegaard.

– Er det vel anvendte penger?

– Ja, skolebudsjettet er på 10 milliarder, så dette synes jeg kan forsvares. Det er viktigere enn noen gang å satse på fremtiden, og bygge opp under verdier som refleksjon, respekt, skaping og deling. Det høres litt...voldsomt ut, men det er derfor vi er her.

– Er det ikke litt tidlig å drive ledertrening for tenåringer?

– Jeg tror ikke det. De er veldig reflekterte og åpne. Målet mitt er at det hvert år skal sendes en gruppe på dannelsesreise hit.

 
Som det «platonske akademi»
Dag nummer to i kurset startet som alle andre denne uken. Presis 07:45 sto elevene utstyrt med hver sin nyervervede refleksjonsbok i sirkel ute i hagen og diskuterte lederegenskaper.

– En god leder må være ærlig, og ikke bare snakke for å ha noe å si, sa Allan D’ Silva (16).

– Målbevisst, sa en annen. Positiv. Lytte. Skape trygghet og ha indre styrke.

Deretter var det bueskyting for å «eksemplifisere at sinn og kropp må være i balanse» før de ble busset til Firenze for å fordype seg i politiske livet under renessansen.

 
Må bidra med noe
I tillegg til å ha utmerket seg i skolemiljøet må elevene også ha en «viss interesse for arkitektur, musikk, kunst og kultur». En av disse er Andreas Svela (17).

– Jeg synes renessansen er en interessant epoke fordi det er da kunstnerne ble mer enn håndverkere og statsmannskunsten oppstår i form av Machiavelli, sier han, som i tillegg til å gå på Foss videregående er nestleder i sentralt ungdomsråd, varamedlem i Oslo Unge Venstre, leder lokalt ungdomsråd St Hanshaugen og er i elevrådsstyret og driftsstyret på skolen.

– Hvorfor er du her?

– Jeg ville lære mer om hvordan jeg kunne utvikle meg som leder og som menneske.

 
Davinci-koden
Kurset ble for første gang arrangert ifjor, og også i år er det konsulentselskapet B&E som står for det faglige innholdet. De driver vanligvis med lederutvikling for voksne, men kjører en lett justert variant for osloelevene. Konseptet deres er å knytte renessansens etikk, moral og nettverkstrategi til lederskap i dag.

– Lederutvikling har blitt en moteindustri som nesten er litt sånn leiegeneralaktig, der lederne går fra tue til tue og pleier sin egen karriere. I stedet fokuserer vi på den klassiske lederutdannelsen, og bruker perspektiv fra for eksempel fra Firenze. Hvorfor fødtes storheten akkurat der, spør partner i B&E, Steinar Bjartveit, retorisk.

– Er det noe vits i å ha topplederkurs for unge?

– I eikenøtten finner du eiketreet som skal bli. Elevenes grunnlag for klokskap er et helt annet enn det man finner hos en gjennomsnittlig ledergruppe.

 
Nettverksbygging
Etter å ha sett David-statuen (et resultat av at Michelangelo ville gjøre en forskjell), fått forklart ordene i døren på dåpskapellet (som også er gode lederegenskaper) og holdt opp et bilde av en statue og fortalt hvorfor den inspirerer dem («jeg inspireres av arbeideren fordi han ikke gir opp selv om det er tungt») spiser elevene fire retter på restaurant før de ledes tilbake til bussen.

– Nå er det sikkert en eller annen sjuk debatt på gang igjen, sier Mattias da Silva Bjartveit (17) og peker mot midten av bussen der noen, tross slitne føtter, har reist seg og gestikulerer i midtgangen.

– Vi prater ikke om film eller fritid. Igår diskuterte vi om kong Harald gjorde rett eller galt da han takket nei til religionsfrihet. Hadde jeg foreslått for de der hjemme hadde det bare blitt «hæ», men her hadde alle sterke meninger. De forstår hva du mener og at du vil prate om det du er best på. Det er noe jeg digger, sier Mattias som også er sønn av partner i B&E, Steinar Bjartveit.

Revysjefer
Han får medhold fra deltager Pernille Sina Lund (17) som har droppet junior-NM i sprint for å være med på lederutviklingen. I år skal hun være PR-sjef for Nordstrandrevyen. Mattias skal på sin side være backstagesjef på Ullernrevyen.

– Har dere egentlig bruk for denne type ledertrening?

– Det er klart det er en annen type lederskap enn det vi lærer om, men det kan jo komme godt med i fremtiden. I tillegg handler det om livslinjer, kurset åpner mange dører i hodet, og du innser hvordan du bør leve. Jeg håper ingen tar dette som en ferie, det ville vært ren idioti, sier Mattias.

– Tror dere at dere vil få et nyttig nettverk av dette?

– Ja, jeg tror det. Alle disse vil bli noe stort. Skal jeg starte en bedrift en gang, og trenger en språkforsker og du for eksempel har blitt språkforsker Pernille, så kan jeg jo bare ringe deg for da vil jeg vite at du er den beste til det du gjør.
 

Flere saker fra DN Talent:

Møt deltakerne: Vil hjelpe de fattige og ta jobben til Rune Bjerke

«Verden er i forandring, men det er vi som må forandre den»

- En ny generasjon politikere står fram

Studenter tjener på børsuro (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.