– Markedsuroen vil vare en stund, noe som smitter over på studielånsrenten. Dette er gode nyheter for dem som har studielån eller andre statlige låneordninger, sier senioranalytiker Snorre Evjen i Fokus Bank Markets.

Tilsammen har 650.000 nordmenn lån i en av tre statlige institusjoner som nå kommer til å senke renten til sine kunder. I tillegg er det rundt 450.000 nordmenn som kan ta opp lån i Husbanken, og 360.000 studenter som ikke har startet tilbakebetalingen av studielånet. Statens lånekasse for utdanning, Husbanken og Statens Pensjonskasse låner ut penger til en rente som bestemmes av hva staten kan låne til i markedet.

Rekordlave renter
– Statsrentene har gått kraftig ned, og reflekterer at investorene flykter til sikre papirer. Renten på tiårige statsobligasjoner er på historisk bunnivå, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Hvis dagens rentenivå holder seg ut august, vil fastrentene i Lånekassen bli rekordbillige. Ifølge DNs egne beregninger vil renten for å binde renten i ti år, være på 3,7 prosent gitt at dagens rentenivå holder seg ut hele august.

Også den flytende renten vil gå ned hvis uroen vedvarer og statsrentene holder seg lave. Staten beregner et påslag på ett prosentpoeng til studielån over sine egne lånekostnader, mens påslaget er på 0,5 prosentpoeng for lån med pant i bolig. Når staten låner billigere blir altså lånerentene ut til kundene automatisk lavere.

Lånekassens fastrentetilbud i august er beregnet på grunnlag av renten i juli, men vil først slå ut på studielånet 1. september. Hvis markedsuroen fortsette, vil det derfor lønne seg å vente med å binde renten til oktober.

– Hvis krisen vedvarer, vil dette kunne åpne for gunstige fastrentetilbud, sier seniorrådgiver Magnus Andersen i Statens lånekasse. Han understreker at Lånekassen ikke vil gi noen anbefalinger om hva lånekundene skal gjøre.

– Den vurderingen må være opp til den enkelte. Å gamble på renter er som å gamble i Lotto, det er ikke vår jobb å spå, sier han.

– Fastrentene for tre, fem, og ti års bindingstid gikk ned fra vårt forrige tilbud. Det var særlig de siste ukene i juli den gikk ned, Litt forenklet sagt, går lånerente gå ned 0,5 prosent hvis rentene på statspapirer går ned 0,5 prosent, sier Andersen i Lånekassen om dagens rentenivå.

Samtlige lånerenter ligger i dag på samme nivå som ifjor sommer.

Ekstra hundrelapper i måneden
Til tross for utsiktene til rekordlave studielånsrenter er nyutdannede Stian Tuv fra Norges Handelshøyskole mer opptatt av renten på boliglånet:

– Renten på studielånet betyr ikke så altfor mye. Om studierenten går ned fra 3,5 til 1,5 prosent, betyr det noen hundrelapper ekstra i måneden, sier Tuv.

Han skal starte i ny jobb i konsulentselskapet Bain & Company over sommeren. Akkurat nå er han på leilighetsjakt i Oslo, og studielånet på 300.000 norske kroner blekner i forhold til det kommende boliglånet.

– Det som er klart, er at studielånet er et komfortabelt og fleksibelt lån i forhold til andre lån.

Vil ikke binde renten
Til tross for utsiktene til rekordlav rente, har nyutdannede Tuv ikke tenkt å binde renten. Om to år planlegger han å ta en MBA i utlandet, og studielånsrenten må minst bindes for en periode på tre år.

– Spørsmålet om å binde renten handler om hvem som skal ta risikoen; om det er du eller banken. Hvis du velger å binde renten, og ta bort risikoen, må du trolig betale en pris for det, sier Tuv.

Spesielt bra for norske studenter
Evjen mener at særlig norske studenter kommer godt ut av markedsuroen.

– Norge har fremdeles et godt arbeidsmarked, som ikke vil være påvirket av krisen. Det er fortsatt optimisme i forhold til norsk økonomi. I tillegg blir det lave renter på studielånet.

Tuv mener ting er mer komplekse.

– Hvis renten er lav, blir det også press på boligprisene. For meg, som ikke er i eiendomsmarkedet, går det opp i opp, sier han.

Flere saker fra DN Talent:

Skulle spraymale NHH

500 søkere til ti stillinger

- En ny generasjon politikere står fram (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.