Til tross for en samlet økning i økonomenes lønninger falt begynnerlønnen for de som gikk ut av økonomistudiet i år, og fikk jobb i privat sektor med 3,7 prosent sammenlignet med i fjor, viser tall fra den ferske, årlige lønnsstatistikken til Econa, bransjeforeningen for siviløkonomer.

Begynnerlønnen i offentlig sektor økte på samme tid noe, selv om det fortsatt er store gap i lønningsnivået mellom offentlig- og private ansatte.

Econa kartlegger årlig medlemmenes inntekts- og karrieresituasjon. Medlemmer er hovedsakelig siviløkonomer og masterutdannede økonomer.

Trainee Hedvig Halvorsen i Nordea mener at en må levere gode resultater før en kan begynne å diskutere lønningene.

- Jeg mener at man som nyansatt skal vise at man leverer før man kaster seg inn i lønnsforhandlinger første halvåret, sier Halvorsen.

Hun peker på at hun har inntrykk av at gode prestasjoner og lønn henger godt sammen i Nordea.

- Jeg tror det er viktigere for nyansatte å få god oppfølging og faglige utfordringer fremfor høy begynnerlønn. Men lønn i kombinasjon med fritid var også en faktor, selv om denne kom lenger ned på prioriteringslisten.

Oljenæringen best
Økonomene innen oljevirksomhet kan glede seg over å jevnt over ha de beste lønningene.

I løpet av de siste fem årene har økonomer uten lederstilling i oljevirksomheten hatt en lønnsøkning på 26,5 prosent, viser tall fra Econa.

- Vi synes også det er oppsiktsvekkende at det er olje og gass-næringen som har de høyeste lønningsvilkårene, sier direktør Tom Bolstad i Econa. Han forventet at bank-, finans- og shippingnæringene ville ligge øverst.

Direktør Tom Bolstad i Econa.
Direktør Tom Bolstad i Econa. (Foto: Anniken C. Mohr)

Gode på mellomsiktet
Han peker på at bedriftene som driver med olje og gass er spesielt gode på høye lønninger i mellomledersiktet. En gjennomsnitts mellomleder i Oljebransjen tjener 956 267 kroner, noe som er en økning på 28,1 prosent fra 2007.

- Historisk sett er dette en sektor som er villig til å betale det som trengs for best mulig kompetanse, sier Bolstad.

Ifølge undersøkelsen er det finans- og bank næringen som betaler mellomlederne sine nest best med en gjennomsnittslønning på 938.487 kroner.

For topplederne var det Shipping som tok tronen for toppledere med en gjennomsnittslønn på 1,89 millioner kroner.

Mange vil bytte jobb
Videre viser undersøkelsen at 51 prosent av organisasjonens medlemmer ser for seg å bytte jobb innen tre år. Ifølge organisasjonen gjelder dette spesielt dem som er ansatt i det offentlige.

To av nøklene for å skaffe seg mest mulig lønn er å bytte fra offentlig til privat sektor innen tre år, og søke seg til mer ansvar, eller lederstillinger dersom det er mulig, sier Bolstad.

Han mener det er positivt at økonomene er mobile, men frykter for nivået i det offentlige.

- Mange gode økonomer søker faglige utfordringer i det offentlige, men på grunn av lave lønninger i denne sektoren klarer det offentlige ikke å tiltrekke seg og beholde nok gode økonomer. Det er klart at det fører til dårligere forvaltning av det offentliges penger, sier Bolstad.

Undersøkelsen viser at de fleste økonomene gjerne bytter innad i bedriften dersom de bytter jobb.

Les også:
Dette frister oss mest til å søke ny jobb
Få drømmejobben selv om du er underkvalifisert
- Jeg kunne ingenting om olje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.