- Nyansatte mangler selvfølgelig erf#229, men samtidig har de en god posisjon nysgjerrighet som bare blir viktigere og viktigere for en bedrift å dra nytte av når nye kommer inn, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup til DN.no.

23 prosent av bedriftene som har svart på spørsmålene i undersøkelsen fra Universum mener nyansatte er for lite selvgående. 19 prosent mener de er for lite profesjonelle, og mer enn 18 prosent savner et høyt energinivå. Intellektuell nysgjerrighet er også mangelvare, mener 16 prosent av bedriftene.

De samme bedriftene har også svart på hvilken kompetanse de ser etter ved nyansettelser. Flest ser etter profesjonalitet. Over 82 prosent svarer at dette er en egenskap de ser etter når de skal ansette en ny person. 69 prosent ønsker et høyt energinivå.

Deretter er de viktigste egenskapene bedriftene ser etter; intellektuell nysgjerrighet (55%), selvgående (53%), selvtillit (49%) og samvittighetsfull (40%).

Les: - Unges valg er motepregede og impulsive

Trekker frem personlige egenskaper
- Kompetanse er selvfølgelig det viktigste når en skal ansette nye personer. Den formelle kompetansen må derfor være på plass, men mer og mer ser vi at de personlige egenskapene kommer i sentrum, sier Brath.

Mye av årsaken til dette er at de personlige egenskapene er vanskeligere å lære folk. Brath trekker frem evnen til å motivere andre som en av de viktigste personlige egenskapene.

- Dette er spesielt viktig i rekrutteringen av ledere. Ledere får ikke lenger respekt bare av å ha en formell tittel. De må også ha evnen til å motivere og se at ulike medarbeidere trigges av ulike ting, sier hun.

Les: Så lang tid kan du bruke før du leverer resulater

Lagarbeid viktigst
På spørsmål om hvilken kompetanse bedriften ser etter i en ansatt, mener flest at det å kunne arbeide godt i gruppe er det viktigste. Hele 75 prosent svarer at det er kompetanse bedriften ser etter.

65 prosent setter gode kommunikasjonsevner høyt på listen, mens 61 prosent ser etter kreativitet og innovasjon blant ansatte.

Brath mener det viktigste er å være ydmyk samtidig som man klarer å komme inn og se ting med nye øyne.

- Da blir det viktig at man på en balansert måte evner å utfordre som nyansatt slik at virksomheten kan videreutvikle seg videre, sier hun.

Les også:

<b>Etter ett minutt ble morgendagens ledere grådige</b>

<b>1 av 4 er kreativt frustrerte på jobb</b>

<b>Her er BI-studentenes startlønninger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.