Med pumpehagler og tanks skal lærlinger vinnes. På skytebanen blir lærer Monica Landsrød forklart nattopptikk og tar våpengrep.

– Dette er midt i blinken for mange av våre elever, sier hun.

Færder-læreren er en av de utvalgte faglærerne som i halvannen dag skysses rundt til ulike aktiviteter og foredrag på Sessvollmoen militærleir. Håpet er at lærerne skal gå tilbake til klasserommet, og oppfordre elevene til å søke lærlingtiden sin i Forsvaret.

– Det som bekymrer oss er at det er altfor få søkere til yrkesfag. Det er et resultat av samfunnsutviklingen, man må påvirke og øke yrkesfagene omdømme og status, sier Steinar Andersen, rekrutteringsansvarlig for Hæren.

Mangler 300
Forsvaret har allerede 550 elever i lære, men de skulle gjerne hatt 300 til. Det setter lave søkertall en stopper for. Derfor satser de nå på lærerne.

– Det vi trenger er noen til å hjelpe oss å selektere de som går i videregående, sier Andersen

– Motivere, kommer det fra en kollega på sidelinjen.

– Ja, motivere er vel et riktigere ord. De blir vår forlengede hånd i skolesammenheng, sier Andersen.

- Vil ha flere flinke på yrkesfag
Mens Forsvaret leiter med lys og lykte etter flere lærlinger, er NHO opptatt med å skaffe flere læreplasser. Forrige uke lanserte de i samarbeid med LO «Nasjonal aksjon lærebedrift» som skal skaffe flere lærlingplasser.

De har også tro på mer karriereveiledning på ungdomsskolenivå.

– Alt tyder på at behovet for yrkesfag bare vil øke fremover. Generelt sett er det for få som velger yrkesfagene, og sånn sett er det veldig viktig å synliggjøre at det er en veldig fin karrieremulighet man også kan bygge videre på, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO.

Det er tredje året Forsvaret pleier lærere på yrkesfag, og så langt har de sett at søkertallene fra de inviterte skolene har gått opp.

– Mange har behov for faglært arbeidskraft, som for eksempel helsevesenet. Dere tar ikke ressurser fra disse?

– Det kan du si, men det er et konkurransemarked. Vi kjenner litt til hva andre bedrifter som Aker og Statoil gjør, og de er minst like fremoverlent som oss, sier Andersen.

De beste blir tatt tidlig
Ute i et lite telt sitter en gruppe lærere på huk i et telt og hører befalselever fortelle om mekanikerlivet i Forsvaret.

– Vi er bedt hit for å hjelpe dem å rekruttere lærlinger, men vi går jo rundt og har lyst til å begynne her selv, sier Børge Karlsen som underviser i kjøretøy ved Hadeland videregående.

Både han og kollega Nils Olav Miland fra Glemmen videregående i Fredrikstad forteller at de beste lærlingene går fort.

– De Forsvaret konkurrerer mot er sivile verksteder som kaprer de beste elevene tidlig, sier Miland.

– Er det konkurranse?

– Ja, de blir lokket. Forsvaret burde nok vært enda tidligere ute, sier Miland.

De er begge enige om at yrkesfagene sliter med omdømmet.

– Det virker som om rådgivere i ungdomsskolen henger litt etter og sender de som er skoleleie til mekaniske. Det er synd, men det var sånn da jeg valgte det også. Jeg var skoleflink og fikk reaksjonen, «skal du gå sammen med dem», sier Karlsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også :
Skolefri, skyting og gratis pølser
Oslo kommune utvikler ledere av skoleelever
Fra videregående til finansbransjen