– Det er et litt annet tempo enn hjemme. Kampviljen er sterkere her enn andre plasser, og som ung får du større muligheter til å sette ditt preg på ting, sier Tom Varghese (28).

Ifjor begynte han i Telenor og reiste i skytteltrafikk mellom Fornebu og Bangladesh, der han bisto selskapet under 3G-auksjonen i det asiatiske markedet. For kort tid siden var han på plass i sin nye jobb som koordinator for Telenors myndighetskontakt i Asia.

Med base på regionkontoret i Bangkok reiser han ukentlig Asia rundt med kollegaer for å bistå Telenors selskaper i dialogen med norske myndigheter og internasjonale institusjoner.

– Det er egentlig drømmejobben, personlig og profesjonelt. Jeg vokste opp på en øy på Vestlandet og har vel alltid hatt en naturlig utfartstrang. Dessuten studerte jeg en periode der det ble mer og mer snakk om at Norge knyttes nærmere resten av verden, og at Asia blir det aller viktigste området. Det var en utvikling jeg hadde lyst til å være rustet til å forstå, sier 28-åringen fra Stord.

– Hvordan ruster man seg til slikt?

– Det ble åtte år med studier til slutt, sier han.

«Allsidig, bredere»
Da Nokut arrangerte en utdanningskonferanse i forrige uke ble organisasjonene Spekter, NHO og LO invitert til å snakke om fremtidens kompetansebehov. Et samstemt panel ville ha flere raskere ut i jobb. Ett av hovedbudskapene var: Alle trenger ikke en mastergrad.

Varghese er fornøyd med å ha tatt mer enn én. Først tre års statsvitenskapstudier i Bergen, med spesialisering ved Berkeley i California og American University i Washington D.C. Deretter fem år med jusstudier.

– Jeg ville ikke studerere teknologi eller økonomi, men være mer allsidig, bredere. Jeg føler jeg har fått mye igjen for å ha tatt to studieløp.

Samtidig som «mastersyken» var et gjennomgangstema på Nokut-konferansen, etterlyser de samme organisasjonene kandidater med kultur- og språkkompetanse. Dét kan Varghese sjekke av for, selv om begge vitnemålene er utstedt ved Universitetet i Bergen.

– Jeg var opptatt av å ta så mye som mulig av utdannelsen i utlandet. Først var jeg i San Fransisco, så i Washington, deretter Paris, København og New Delhi. Nå reiser jeg mye til markedene over hele Asia og merker at jeg er tryggere i arbeidssituasjonen, jeg har flere erf#229er å hente frem, sier han.

Ikke bare festtaler
Blant annet har han et par språk i bagasjen: Varghese lærte «en del» indiske språk av foreldrene under oppveksten på Stord, hindi som 23-åring da har var konsulent i Utenriksdepartementet, og fransk som utvekslingsstudent i Paris.

– Det snakkes ofte om kulturforståelse i festtaler. Men nå har jeg skjønt at det faktisk er et stort konkurransefortrinn. Når halvparten av Telenors inntekter kommer fra Asia er det veldig viktig å forstå både samfunnsutviklingen og markedet i Bangladesh, for eksempel. Med språk og utenlandserf#229 merket jeg at jeg gled lettere inn i miljøet i Bangladesh da jeg jobbet der. Jeg visste for eksempel at relasjoner er mye viktigere enn formelle avtaler her.

Men man må ikke flytte til Bangkok for å få et fortrinn, beroliger Varghese.

– Det er lett å tenke at man må bo i utlandet for å få internasjonal kompetanse. Det er selvfølgelig en fordel, men det er jo også flust av internasjonale studenter i Norge. Det tenker jeg på, at jeg kunne vært flinkere til å bli kjent med dem. Hvis du blir kjent med utvekslingsstudenter har du plutselig fått deg et globalt nettverk – selv om du har vært i Bergen hele tiden, sier han.

Les også:
Nordea-strateg om reformer i Kina: - Det er smertefullt

Satset 4.500 kroner - nå er han stor og rik

Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.