MONACO: - Egentlig tror jeg statusjaget i enkelte bydeler i Oslo er mye større enn her i Monaco, sier trønderen Karen Berg (39).

- Jeg har inntrykk av at mange nordmenn er veldig opptatt av fine hus, hytter og dyre ferier. På overflaten kan det kanskje virke som folk i Monaco er opptatt av statussymboler, du ser jo alle de fancy bilene som ruller rundt i gatene her, men faktisk har de aller fleste et helt avslappet forhold til luksus, sier hun.

Klokken er 19, og Karen kommer rett fra nok en lang dag på kontoret når hun møter DN.no på Fairmont Hotel. Arbeidsdagen starter klokken 09 og er sjelden over før halv 7 på kvelden. Ingen går hjem før sjefen, slik er de uskrevne reglene. I alle helger er hun standby på mobilen, selv om hun i utgangspunktet har fri.

Ulastelig antrukket i designerklær fra topp til tå og med en rådyr veske hengende over armen, til tross: Livet i luksusbransjen er beintøft.

- Jeg må riste på hodet når jeg kommer hjem på besøk til Norge og venner og kjente klager over en ni til fire-jobb. Dere aner ikke hvor godt dere har det! sier Karen Berg, som har bodd i Monaco de siste ti årene. Den tidligere finansrådgiveren har en master i finans og kom til Monaco for å søke lykken. Samtidig som hun jobbet i det eksklusive hudpleiefirmaet Daniele de Winter, valgte hun å ta en MBA i Luxury Goods ved siden av. De siste årene har hun styrt "familiekontoret" for styrtrike privatpersoner. Sin nåværende jobb har hun bare hatt i fire måneder. Karen snakker flytende fransk, men arbeidsspråket hennes er engelsk.

 

- Kunne aldri kombinert jobben med barn
- Når man eier flere leiligheter, har kontor i flere land, en stor yacht, reiser mye og kjøper dyre ting, er det greit å ha en person ansatt som har den fulle oversikten. Min jobb er å holde kontroll over privatøkonomien, i tillegg til at jeg holder styr på avtaler, er "gatekeeper" og jobber for eksempel tett sammen med interiørdesignere hvis arbeidsgiveren min ønsker nye møbler eller vil pusse opp en av leilighetene sine, forteller Karen Berg.

Alt er strengt konfidensielt. Hvem hun jobber for, kan hun ikke røpe. Bare at arbeidsgiveren hennes jobber innen shipping. Etter det DN.no erfarer, er mannen russisk.

- Dette er knallhardt arbeid fra morgen til kveld. Man jobber jo tett sammen med veldig skarpe hjerner som krever mye av deg, sier Karen Berg.

Etter over ti år i kaksenes land, der Ferrariene og Lamborghiniene står linet opp på parkeringsplassene og gigantyachtene ligger tett forankret i havnen, kjenner hun kulturen og kodene. Og menneskene.

- Å ha et nettverk her nede er gull verdt - ikke minst som kvinne. Vi kvinner må jobbe dobbelt så hardt som menn for å komme oss opp og frem, og jeg kunne aldri ha kombinert denne jobben med barn. I så fall måtte jeg hatt en ekstremt forståelsesfull partner. Jobben er en veldig viktig del av livet mitt, sier 39-åringen.

 

- Fremtidsyrke
- Hvor lett er det å få jobb når man har en luksus-utdanning?

- For meg har kombinasjonen finans/luksus vært et lykketreff, men jeg er sikker på at dette er en utdanning for fremtiden - også i Norge. Selv om Norge har ligget litt bakpå, begynner man nå å få på plass et luksusmiljø i alle fall i Oslo - med området rundt Steen & Strøm og Eger. Nå som både Hermés og Louis Vuitton er på plass, er jeg sikker på at flere luksusforretninger vil følge etter, sier Karen Berg.

Hun eier fortsatt en leilighet i Oslo, men har ingen planer om å flytte fra Monaco - i alle fall ikke i nær fremtid.

- Det frister ikke ennå, nei. Det er jo her jeg har nettverket mitt i dag, og så elsker jeg klimaet her nede, smiler hun.

Norge har foreløpig ingen luksus-studier, men ikke overraskende er det hjemlandet til cognac, champagne, parfyme, haute couture og foie gras som tilbyr det aller største utvalget i luksus-grader man kan ta på hel- og deltid. Studiene tiltrekker seg studenter fra hele verden, og studieavgiften er ofte høy.

Her er 15 populære luksus-studier i Frankrike:

  • The European Centre of International Hotel Management tilbyr en MBA i Luxury Management. Spesialisering innen kunst og kultur, mot smykkebransjen, fritid/events eller internasjonal business. Studiespråk: Engelsk.
  • MBA i International Luxury Brand Management ved ESSEC Business School. Spesialisering innen duft og kosmetikk, ur og smykker, vin og sprit, biler og teknologi eller hotell og eiendom. Studiespråk: Engelsk.
  • Executive MBA Luxury Major ved HEC Paris. Beregnet på deltakere som allerede har lederposisjoner i luksusbransjen. Studiespråk: Engelsk.
  • Champagne Management Chair ved Reims Management School. Retter seg mot de som vil jobbe i champagne-industrien. Studiespråk: Fransk.
  • MBA Fashion & Luxury Management ved European Business School. Studiespråk: Fransk.
  • MBA Spécialisé en Marketing du Luxe ved EIML Paris. Studiespråk: Fransk og engelsk.
  • MSc in Luxury Management & Marketing ved EMLyon. En spesialisert master som skal forberede studentene på en internasjonal lederkarriere i luksussektoren. Studiespråk: Engelsk.
  • LVMH Research and Teaching Chair ved ESSEC Business School. Programmet tar sikte på å kombinere praksis og teoretisk kunnskap om luksusledelse. Studiespråk: Engelsk.
  • Management des Enteprises du Luxe et de la Mode ved ESLSCA Business School. Tilnærmer seg luksusstudier i et historisk, sosiologisk og kulturelt perspektiv, i tillegg til moderne betraktninger rundt fransk økonomi, industri og lovgivning. Studiespråk: Fransk.
  • Institut Supérior de Marketing du Luxe ved SUP Luxe Paris. Instituttet ble grunnlagt av Cartier i 1990. Studiespråk: Engelsk.
  • Master of Luxury Brand Management ved International University of Monaco. Tilbyr tre masterprogrammer rettet mot luksusindustrien: Luxury Brand Managent - mat & vin, luxury goods & services og luksushandelsledelse. Studiespråk: Engelsk.
  • MBA Marketing Management des Industries du Luxe ved ISC Paris. Studiespråk: Fransk og engelsk.
  • International Master for the Luxury Industry ved ISTEC Paris. Kombinerer forelesninger, seminarer og internships. Studiespråk: Fransk og engelsk.
  • MSc Fashion and Luxury ved Skema Business School. Studiespråk: Engelsk.
  • Master of Innovation - Design - Luxe ved Université Paris-Est Marne-la Vallée. Sannsynligvis det eneste luksusprogrammet som blir tilbudt ved et offentlig fransk universitet. Studiespråk: Fransk.

(Kilde: LuxurySociety.com)

Les også: Luksusboom i Norge: Nå får Oslo sitt "fashion district"

- De vil støvsuge verden for luksusvarer

Denne byen er Norges neste luksus-by

- Spiser knekkebrød til frokost, lunsj og middag for å få råd til ny veske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.