For ett år siden tok medisinstudenten Tord Asle Gjerdalen (28) bronse og stafettgull under Ski-VM 2011.

– Jeg vil si at alt jeg lærer på idretten og på skolen bruker jeg om hverandre. Det dreier seg om å holde konsentrasjonen, sette seg små mål og klare å jobbe jevnt og trutt for å nå det store målet. Dét kan for eksempel brukes på skolen når det er lenge til eksamen, sier han

Prioritering er nøkkelen
To ganger har han takket nei til langrennslandslaget, og i stedet valgt Universitetet i Oslo. I høst var det derimot skolen som måtte vike, siden skireisingen kolliderte med praksis.

Nå har Gjerdalen ett år igjen av studiene, og returnerer til skolebenken dette semesteret. Å samle flest timer på lesesalen er ikke noe mål.

– Det beste jeg gjør er at når jeg ikke klarer å lese, så slutter jeg å lese. Når jeg leser en side og ikke har fått med meg en dritt, pakker jeg bøkene og finner på noe annet i stedet. Det er ingen vits i å lese time etter time og ikke få det med meg. Da venter jeg heller til jeg er klar. Jeg vil heller bruke kortere tid og være effektiv. Og prioritere det jeg gjør, når jeg først gjør det.

– Det høres lett ut, men hvordan unngår man å bli distrahert?

– Finn ut hva du blir distrahert av og gjør noe som kan jobbe imot dette. Blir du distrahert av lyder, er det for eksempel lurt å høre på musikk, har du hørt lenge nok på musikken kjenner du den godt nok og blir ikke lenger forstyrret av den. Alle blir distrahert og tar seg selv i å spinne rundt andre tanker, men da er det bedre å ikke bli sur på seg selv, men bare nullstille og begynne på den igjen.

Trener 2-3 timer hver dag
I sesongen trener han rundt 10- 20 timer i uken, om høsten enda mer.

– Det er overkommelig til å være toppidrettsutøver. Hvert døgn har 24 timer, sover du bort åtte av dem er det fortsatt mange timer igjen. Da er det ikke så mye å trene to, tre timer.

Både han og hans to langrennsbrødre har valgt medisinstudiet.

– Du kunne valgt et enklere studium å kombinere med en skikarriere. Vurderte du det?

– Ja, det gjorde jeg, men så tenkte jeg at så lenge jeg har det fint og driver på, så var det vel ikke så farlig. Det er også mye lettere å lese 3000 sider om et fagfelt du interesserer deg for, enn 500 sider om noe som ikke er interessant i det hele tatt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mer om prestasjoner:
Slik blir også du en ener (overalt)

Verdensmester ble toppstudent

Superstudentene