Forventningene spriker når norske, svenske, danske og finske studenter blir spurt om hva som er viktig hva gjelder deres fremtidige karriere og valg av arbeidsgiver, skriver Dagens Næringsliv.

Kravstore nordmenn
De norske studentene fremstår som Nordens mest kravstore. De vil ha høy begynnerlønn, mange frynsegoder, overtidsbetaling og gratis videreutdannelse. Men de vil helst ikke være sjefer.

Svenskene er Nordens strebere, danskene vil jobbe for en bedre verden, mens finnene vil ha i pose og sekk, ifølge studentundersøkelsen som er utarbeidet av Carlo Duraturo i konsulentselskapet Universum as.

Følg med på relevante nyheter på DN.nos studentseksjon: DN Student

Utålmodige
Norske studenter er også Nordens mest trygghetssøkende. 49 prosent søker trygge og stabile jobber, mot bare 30 prosent av danskene og 39 prosent av finnene. Å ha en god balanse mellom privatlivet og jobben er også viktig for de norske studentene, som også skyr de minste bedriftene.

At bedriften viser sosialt ansvar, betyr mindre. Kun 17 prosent mener dette er viktig. Det er lavest i Norden og langt unna Sverige, der én av fire studenter setter krav til sosialt ansvar.

Nordmennene er utålmodige og mest opptatt av det som skjer her og nå, og vil ha goder i starten av karrieren heller enn senere.

Svenskene venter høy fremtidig lønn
Svenske studenter fremstår som Nordens strebere. De er forberedt på å gå forsiktig ut og sakte, men sikkert øke kravene. De har i særklasse høyest forventninger til sin fremtidige lønn (50 prosent).

Gode og inspirerende toppsjefer styrer jobbvalget i Danmark, og er betydelig viktigere enn i Norge og Sverige. Danskene fremstår som Nordens idealister. 43 prosent vil helst arbeide for en veldedig organisasjon som jobber for en bedre verden, mot 20 prosent av svenskene og 23 prosent av nordmennene.

Finske studenter vil ha mye av alt. Ønskelisten deres er ambisiøs sammenlignet med de andre nordiske studentene. De vil ha fleksibel arbeidstid, sikker arbeidsplass og stor variasjon i arbeidsoppgavene.

Her vil helst norske studenter jobbe:

Økonomistudenter:

1. Statoil (27,03 %)
2. Ernst & Young (15,14 %)
3. PricewaterhouseCoopers (14,07 %)
4. DnB Nor (13,59 %)
5. McKinsey & Company (11,23 %)

Ingeniørstudenter

1. Statoil (35,83 %)
2. Aker Solutions (19,07 %)
3. Sintef (14,63 %)
4. Det Norske Veritas (13,2 %)
5. Statkraft (10,37 %)

Undersøkelsen er basert på data fra 35.000 studenter ved nordiske høyskoler og universiteter.

Les også: - Klar for pose- og sekk-generasjonen


<b>- Arbeidsmoralen er fallende</b>

<b>De 10 største jobbintervju-tabbene</b>

Følg med på relevante nyheter på DN.nos studentseksjon: DN Student(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.