Spesialrådgiver Anne Marie Kittelsen i Innovasjon Norge har opplevd økt interesse for entreprenørskap blant studenter og unge de siste årene.

– Vi tror fokuset på entreprenørskap i skoler og universiteter har hjulpet på bevisstheten om dette blant unge, sier hun.

Kartlegg vekstpotensialet
Kittelsen anbefaler unge gründere med gode ideer og vekstambisjoner å ta kontakt med Innovasjon Norge.

– Vi kan blant annet tilby etablerertilskudd, og også en mentortjeneste hvor man får 40 timer med personlige samtaler hos en mentor.

– Hva er det viktigste man bør tenke på når man ønsker å realisere sin idé?

– Vekstpotensialet til ditt konsept. Er det et marked for dette, hvem er dine konkurrenter? Av dem som tar kontakt med oss, ser vi også mye på hvem gründerne er, om de har guts og stå på-vilje, forteller hun.

Din egen kompetanse teller
– Hvor lang tid tar det å få utbetalt penger fra dere?

– Det kommer an på hvor langt du er kommet i prosessen når du kontakter oss. Det er ikke nødvendigvis slik at man trenger å komme med ferdig forretningsplan, man kan også bruke oss som en diskusjonspartner. Det mest sentrale er at det finnes et behov for tjenesten i markedet, mener hun.

Økonom Ellen Dokk Holm jobber med småbedrifter i DNB.

– Hva vil være avgjørende for å få lån i en oppstartsfase?

– Ha med budsjettet i forretningsplanen. Vis at du har tenkt på markedet, og at det er et behov for ditt produkt eller konsept. Den enkelte personens kompetanse og erf#229 vil også kunne være avgjørende, sier Holm.



Gode gründerråd:

  • Diskuter ideen med folk du stoler på. Kanskje du kan bruke dem i andre sider av forretningsutvikling som du selv ikke er god på.
  • Ta tidlig kontakt med banken din eller Innovasjon Norge både for å diskutere ideer og få gode innspill.
  • Sats på noe du interesser deg for.
  • Start i det små og gå for en trinnvis vekst, det gjør det lettere å lykkes.
  • Sørg for en god markedsorientering av produktet, gjennom analyser og markedsundersøkelser.
  • Lag en god forretningsplan: Forretningsidé, kundegrunnlag, markedsføring, konkurrentinformasjon, økonomi, budsjett og hvordan finansiere oppstarten av bedriften og hvordan bedriften skal administreres.

kilder: Ellen Dokk Holm, Anne Marie Kittelsen og Havtek

Les også:

Russejentenes karrierehevn

Solgte onepiecer for 72 millioner

Cupcakes som levebrød

Mia (19) skulle ta et friår etter videregående

Tror han kan forandre verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.