Noen kvinnelige ledere tror at de må oppføre seg som menn for å klatre oppover. enkelt er det ikke.

Ny forskning viser at situasjonen i langt større grad er en balansegang mellom de forventningene folk flest har til ledere, og kjønnsbestemte forventninger til kvinner.

- Derfor må kvinner være bevisste på hvilke lederegenskaper de dyrker og hvilke de undertrykker for å oppnå suksess, sier Ginka Toegel, som er professor i organisasjonsatferd og ledelse ved businesskolen IMD i Sveits. Hun er også direktør for lederstrategiprogrammet som skal gjøre kvinnelige seniorledere rustet til å lykkes bedre med nåværende oppgaver - og til å påta seg nye oppgaver med større selvtillit.

Det som anses som typisk mannlig atferd - å være selvsikker, konkurranserettet og oppgaveorientert - bygger opp under de tradisjonelle forventningene til ledere. Problemet for kvinner som streber etter denne typen lederatferd er at de sjelden dømmes på samme måte, påpeker Toegel.

- Selv om de oppfører seg mindre ekstremt enn sine mannlige kolleger kan de likevel bli satt i et negativt lys, ganske enkelt fordi terskelen for "akseptabel" atferd ofte er lavere for kvinner, sier hun.

- En kvinne som antar en selvsikker kommando- og kontrollstil står i fare for å bli stemplet som "bitch". Og som Penelope Trunk, spaltist i magasinet Business 2.0 påpeker: "Det finnes ikke noe mannlig motstykke til denne termen - menn som utviser slike egenskaper, blir nemlig forfremmet."

Undertrykker mykere sider
Andre ganger føler kvinner behov for å tone ned de mer uttrykksfulle sidene sine ved å smile mindre og legge stemmen i et lavere toneleie. Men da står de i fare for å bryte med kjønnsstereotypiene, som tradisjonelt forventer at kvinner skal være milde og støttende. I stedet virker de tilgjorte, ifølge Ginka Toegel.

Hun bemerker at kvinnelige ledere som ikke er bekvemme med å være "sjef" ofte kan være tilbøyelige til å undertrykke sine mykere sider.

Forskning viser også at kvinner føler seg presset til å skjule konkurranseinstinktene sine, selv blant andre kvinner.

- Dessverre ligger ikke utfordringen bare i menns oppfatninger, men også i kvinners oppfatninger av seg selv og sine kvinnelige motstykker, noe som skaper selvpålagte barrierer som gjør at de henger og dingler mellom to motstridende sett med forventninger. Hvis atferden deres bekrefter kjønnsstereotypiene, mangler den troverdighet og fremstår som uforenlig med det tradisjonelle synet på ledelse, påpeker Toegel.

Hvis den derimot lever opp til det tradisjonelle forbildet, mangler den autensitet. Det er en tap-tap-situasjon, understreker professoren.

Her er løsningen
Så hvordan kan kvinner unngå kjønnsfella?

- Forskning tyder på at de fleste fremgangsrike ledere kombinerer maskulin og feminin atferd, sier Toegel.

- Nøkkelen til å takle spenningen mellom disse atferdstypene er imidlertid selvbevissthet - å forstå seg selv og sin egen lederstil. Bare da kan kvinner håpe på å finne den rette balansen, legger hun til.

Samtidig som en kombinasjon av de to stilene er det ideelle, krever visse situasjoner klart mer av den ene typen atferd, og det er viktig å vite når man skal foreta byttet, påpeker Ginka Toegel. Overfor ledere må de vise at de kan håndtere problemer og ta tøffe avgjørelser, mens de må være støttende og imøtekommende overfor medarbeiderne.

- Må levere ekte vare
Anne Mørup-Andersen i konsuelntselskapet Assessit AS og prosjektleder for Årets Unge Ledere synes umiddelbart ikke noe om ideen å skulle tilpasse seg etter andres forventninger hele tiden.

- Til en viss grad må man det som leder, man man må levere ekte vare, slik at man fremstår som en troverdig og autentisk leder. Det er fint å evaluere seg selv og hvordan man fremstår. Dette gir lederen et bilde av hvordan han/hun oppfattes av andre. Det er utrolig viktig å lære, tilpasse seg og bli dyktigere - hele tiden. Kodeordet er nettopp å finne sin egen rette balanse og bli bevisst på alle sine styrker og hvor man kan jobbe for å bli bedre, sier Mørup-Andersen til DN.no.

Men, understreker hun: - Det er viktig å være seg selv i prosessen.

Assessit har sett i kåringen Årets Unge Ledere gjennom de fire siste årene at kvinner og menn scorer like høyt på resultatskalaen. De er like gode ledere.

- Vi ser en liten forskjell i hvordan de gjør dette. Kvinner har en tendens til å være bedre til å yte støttende lederskap og menn er flinkere til å gi medarbeiderne frihet under sitt lederskap, men vi ser at de som klarer seg veldig godt er kandidater som klarer å kombinere feminine og maskuline egenskaper, hvis man kan kalle det dette, sier Anne Mørup-Andersen.

Les også: 10 tegn på at du er en "marerittsjef"

<b>Ikke nok å være nerd</b>

<b>Derfor er du ikke en leder</b>

<b>«Bråkmaker» ble årets unge leder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.