- Alle tror de er en leder - de fleste er langt unna. Den brutale sannheten er at vi lever i en verden full av wannabe-ledere, skriver ledelsesekspert Mike Myatt i et innlegg på Forbes.com.

Myatt er blant Forbes faste bidragsytere. Han har skrevet flere bøker om ledelse og arbeider med rågdgivning og ledertrening i noen av USAs største bedrifter.

Myatt har tidligere hatt lederstillinger innnen blant annet finans, jus, teknologi og reklame.

Mangler egenskaper
Selv om du har et ønske om å bli leder, betyr det imidlertid ikke at du har karakterstyrken, kompetansen og motet du trenger for å være en leder, påpeker Myatt.

- Dersom du tror du er en leder, men ennå ikk er blitt oppdaget har du et problem. Enten har du gjort en feilvurdering av deg selv, eller så har ikke de du rapporterer til oppdaget ditt talent, skriver Myatt.

Ikke alle kan lede
Selv om mange ikke vil innrømme det, så er sannheten at ikke alle bør eller kan bli en leder.

- Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor mange det er som befinner seg i lederposisjoner som aldri skulle vært der. På den andre siden har jeg sluttet å bli overrasket over at de som har ansvar for lederutvikling ikke klarer å finne ut hva som gjør noen til en leder, skriver Myatt.

Ti grunner
Myatt mener en liste på ti punkter kan oppklare noen av misforståelsene om gode ledere.

Du er ikke en god leder dersom...

1. Du ikke får resultater
Ekte ledere får utretter noe - de får ting gjort - og de gjør det alltid bedre enn forventet.

2. Du får resultater på feil måte
Dersom du misbruker makten, ikke behandler for skikkelig eller forveksler mainpulasjon med ledelse, kan du kanskje vinne noen slag, men du vinner ikke krigen.

3. Du bryr deg ikke
Likegyldighet passer ikke sammen med ledelse. Du kan ikke være en leder om du ikke bryr deg om de du leder.

4. Du jakter posisjon uten andre hensikter
Dersom du setter egeninteresser over det å tjene andre har du rett og slett ikke forstått meningen med ledelse. Ledelse handler om å bry seg om noe mer enn seg selv, og lede andre til å bli bedre. Makt følger ofte med en lederposisjon, men det er ikke det som driver ekte ledere.

5. Du er mer opptatt av å gi et løfte en å holde det
Ledelse handler ikke om retorikk, men om handlinger.

6. Du setter folk i bås
Slutt å fortelle folk hvorfor de ikke klarer å gjøre ting og fortell dem heller hvordan de kan gjøre det. Ekte ledelse handler om å hjelpe folk til å gjøre ting de ikke visste de ville klare.

7. Du følger regler i stedet for å bryte dem
Status quo er en fiende for ledelse. Ledelse er ingenting dersom man ikke forstår behovet for endring, og man bestitter egenskapene for å gjennomføre det.

8. Du bruker opp talentene i stedet for å holde på dem
Ekte ledelse er en magnet på talenter. Dersom du ikke får tak i talenter, ikke klarer å utvikle dem og ikke klarer å beholde dem, er du ikke en leder.

9. Du tar æren i stedet for å gi æren
Ekte ledelse handler ikke om å komme i søkelyset, men å rette søkelyset mot andre. Ekte ledere bruker "jeg" for å for å ta ansvar for feil og "vi" når det handler om suksess.

10. Du er mer opptatt av prosess enn av mennesker
Uten menneskene er det ingen å lede. Når du setter ting over mennesker har du mislyktes som leder.

LES OGSÅ:

Her er de 7 aller viktigste lederegenskapene

10 tegn på at du er en "marerittsjef"

Du og jeg og sjefen

Ber nordmenn dempe seg

4 tegn på at du bør finne deg en ny jobb

Primadonnaene på jobben - slik takler du dem

Så lett blir du likt av sjefen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.