«Dette er et blogginnlegg om min mor og en lokal rasist». Slik startet et av blogginnleggene til medisinstudent Warsan Ismail (22). Saken fikk 15.000 visninger og 156 kommentarer på kort tid, og er slett ikke første gang jenta bak kallenavnet «Somalieren» gjør seg bemerket.

Les også: Meningsmaskinene

– Jeg begynte å ta ordet i fjerde klasse i samfunnsfagstimene, jeg rakte opp hånden og hadde mye på hjertet. I 2007 begynte jeg å blogge, og nå er et av prosjektene mine å skape et annet bilde av somaliere, sier hun.

Hun kaller seg @somalieren på Twitter, og skriver i et forrykende tempo – om integrering, politikk, Kanye West-sitater og Islam Net.

Det har fått debattredaktører fra de største avisene til å invitere på kaffe og spalteplass, forlag har bedt henne skrive bok – men Ismail har foreløpig takket nei til alt.

– Terskelen for å skrive en kronikk er veldig høy, mens bloggen på en måte er mitt rom. Der kan jeg ta feil, rette opp igjen, sier hun.

Hatske meldinger
Foreløpig er hun altså sin egen redaktør på Twitter og på bloggen «Bak rosa burkaer og gule mullahskjegg» – med alle de usensurerte tilbakemeldinger det medfører.

– Et høydepunkt var mannen som sendte meg en mail som mente «vi muslimske menn» var fryktelige og undertrykte kvinner. Jeg vet ikke hvorfor han trodde jeg var mann, men han hadde en lang tirade, sier hun.

– Har du fått trusler?

– Nei, eller en gang, men jeg tok det ikke så seriøst. Jeg får mange hatske meldinger, men jeg leser dem ikke alltid ferdig. Det er sikkert en del trusler der som jeg ikke har lest. Sånt stikker litt uansett, men cluet er å distansere seg. Det er ikke meg personen snakker til, han skriver til en stereotyp. Generelt kan jeg bli litt skuffet når jeg har blogget i fem år for å vise et annet bilde, og så kommer de samme kommentarene om at vi afrikanere har lav iq. Samtidig, jeg kan ikke la meg stoppe av det negative når jeg også møter så mye positivt, sier hun.

– Får vi noengang se deg på avispapir?

– Jeg tror jeg vil blogge en stund til, jeg vil vokse litt mer og få substans, og tror jeg i så fall begynner i studentavisen. Det hadde jo vært gøy å få penger for dette, også.

Les også: - Klart karrierefremmende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.