Bare fire av ti studenter i Norge fullfører utdannelsen på normert tid. Resten somler eller dropper helt ut av studiet.

En ekspertgruppe foreslår nå å premiere studentene som klarer å fullføre i tide, og høyskolene og universitetene som uteksaminerer dem. Dette skal være en bonus i tillegg til dagens ordning. I dag får skolene penger per produserte studiepoeng - uavhengig av om det fører til en grad eller ikke.

Onsdag la gruppen frem sine anbefalinger til et nytt finansieringssystem for høyskoler og universiteter.

Hvis oppdragsgiver Kunnskapsdepartementet er enig i forslagene vil blant annet institusjonene få en bonus for hver student som fullfører utdannelsen - 10.000 kroner for en bachelorkandidat og 30.000 kroner for en masterkandidat.

– I det nåværende systemet er det ingen incentiver til at studentene skal fullføre og bli ferdige. Det er bare incentiver til å produsere studiepoeng løpende, sier Torbjørn Hægeland, leder av ekspertgruppen og forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Selv om skolene fortsatt vil få mest penger for studiepoengsproduksjonen mener han en ekstra bonus på inntil 30.000 kroner vil være «et betydelig incentiv til å sikre fullføring».

Les også: Her er Norges dyreste og billigste studenter

«Belønner de som allerede lykkes»

Gruppen anbefaler dessuten departementet å vurdere å gi «turbostipend» til studenter. Hvis studenten fullfører utdannelsen på normert tid vil hun få en gjennomføringsbonus i form av at en større del av studielånet blir omgjort til stipend.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er positiv til å belønne skolene som får studentene til å fullføre, men kritiserer forslaget om et personlig stipend til raske studenter.

Studentleder Anders Kvernmo Langset sier ja til bonus for skoler, nei til bonus for enkeltstudenter. Foto: Sondre Steen Holvik
Studentleder Anders Kvernmo Langset sier ja til bonus for skoler, nei til bonus for enkeltstudenter. Foto: Sondre Steen Holvik (Foto: Dagens Næringsliv)
– Et turbostipend til studenter vil belønne dem som lykkes fra før. Man bør heller gi alle norske studenter en bedre studiefinansiering. Da kan vi forvente at de prioriterer studiene og blir ferdige i tide, sier NSO-leder Anders Kvernmo Langset.

– Jeg vet ikke helt om jeg synes det er et spesielt tungt argument mot gradsbonus for studenter, kontrer gruppeleder Hægeland.

Han viser til at i dag får de studentene som produserer studiepoeng omgjort deler av studielånet til stipend.

– Sånn sett belønner man de flinke i dag og. Man får stipend hvis man består eksamen. Vi vil i tillegg belønne studentene som blir raskt ferdig med en grad, sier Hægeland.

Les også: Seks av ti er studiesinker

DN skrev i 2013 om at noen av Hægelands kollegaer i SSB hadde funnet ut at en premie på 18.000 kroner ville redusere studentenes forsinkelse med gjennomsnittlig et halvt år. Også den gang var NSO kritiske til ideen om turbostipend. Daværende stortingsrepresentant, nåværende kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen (H) var positiv.

– Økonomisk oppmuntring har en tendens til å fungere, for å si det forsiktig, sa Røe Isaksen.

Les også: Anbefaler stipend til raske studenter

Les flere saker fra DN Talent:

Marie ble plutselig 40.000 kroner fattigere

De norske gründerne fant skistjernenes sponsor-smutthull

Liv (24) driver millionbedrift fra foreldrenes garasje(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.