Nordmenn flest kvier seg for å binde renten, og Norges Bank har ved flere anledninger benyttet sjansen til å snakke varmt om fastrente.

De lave rentene og muligheten for å binde rentene på svært lave nivåer har imidlertid fristet endel boligeiere. Fra ifjor til i år har andelen fastlån økt markert, fra 5,5 prosent i andre kvartal 2011 til 8,9 prosent nå, viser rentebindingsstatistikk som Statistisk sentralbyrå legger fem idag.

- Jeg tror at rentene skal være lave lenge. Man må selv vurdere om man trenger forsikringen som ligger i en fast rente, men jeg tror at med utsiktene for økonomien og uroen som er ute, så vil norske renter være lave lenge, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Markets til DN.no.

- Da vil det på sikt være bra med flytende rente, så lenge man ikke er svært bekymret for økonomien sin. Fastrente er jo litt dyrere, legger hun til.

Historisk lave
Den norske styringsrenten har ligget historisk lavt lenge, og ble til og med kuttet igjen senest i mars i år. Norges Banks styringsrente ligger i dag på 1,5 prosent, og beste flytende boliglånsrente ligger nå på 3,5 prosent. Samtidig kan du binde boliglånsrenten på 3,7 prosent i fem år, eller 4,3 prosent i 10 år, viser tall fra Finansportalen.

- Fastrentene er nå historisk lave. Jeg kan ikke garantere for at de kan komme enda lavere ned, men bevegelsesrommet nå er mindre ned enn opp. Det fremstår som gunstig å binde renten nå. Men skal man binde renten nå ville jeg gjort det lengst mulig, det er bare tull å binde i to til tre år, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

Sover bedre
Juel peker på at lave fastrenter over tid har ført til at flere har fått øynene opp for fastrente, samtidig som at bankene har vært flinkere til å selge og forklare produktet. Juel understreker at poenget med fastrenten ikke er å inngå et veddemål mot banken, der målet er å slå banken, men at det snarere er kjøp av en forsikring.

- Selv om mange erfarer at fastrenten på kort sikt ligger høyere, så har mange skjønt at det er en god sikring. Mange som tar opp store lån sover da bedre om natten, sier han.

Senere onsdag er det rentemøte i Norges Bank. "Alle" er enige om at renten blir liggende i ro på 1,5 prosent.

Les også:
<b>NÅ går det knapt an å tabbe seg ut på å binde renten</b>
<b>Skal du ha et bra utvalg bør du kjøpe bolig nå</b>
- Hvis du låner over pipa, får du ofte en smell senere
Frykter at boligprisene stiger videre til det er for sent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.