- Skal du ha et bra utvalg bør du kjøpe bolig nå, men prismessig burde du ikke kjøpe bolig i august, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry Management Consulting til DN.no, og utdyper:

- Har man mulighet til å sondere litt og vente med å kjøpe bolig, vil det prismessig være gunstigst å kjøpe i november, desember og juli, men da er utvalget mindre, så hvis man er mer opptatt av å få den riktige boligen er august, januar, februar og juni de beste månedene.

3-4 prosent vekst på eneboliger i august
Boligprisene falt med 0,8 prosent i juli viser boligprisstatistikken som eiendomsmeglerbransjen la frem i dag.

Les sakene:
Frykter at boligprisene stiger videre til det er for sent
Ferie i boligmarkedet

Prisveksten er fortsatt sterkt med en økning på 7,8 prosent fra juli 2011.

Bjørnstad tror at boligprisene vil stige omtrent 2,5 prosent i august og 7,5 prosent for året som helhet.

- 2,5 prosent prisvekst i august er en god gjetning, men for å få 7,5 prosent vekst i året som helhet må vi faktisk ha en stigning på to prosent i august som varer ut året. Blir veksten 2,5 prosent kommer jeg til å si at det er omtrent som forventet. I fjerde kvartal pleier prisene å falle igjen. I desember faller de gjerne med over én prosent, sier Bjørnstad.

 

Nestleder i Leif J. Laugen Eiendomsmeglerforetakenes forening tror oppgangen for en gjennomsnittlig bolig vil bli på mellom 1,5 og to prosent i august, men hele 3-4 prosent for eneboliger og delte boliger.

Sjekk boligprisene der du bor!

- Vi får en sterk prisoppgang i august hvis ikke noe helt spesielt skulle skje, som skyldes at det var en prisnedgang fra juni til juli. Sannsynligvis får vi en normal utvikling for leiligheter, sier Laugen til DN.no.

Norske optimister
Hvis du ikke har bolig fra før av og skal beregne når den beste inngangen til markedet vil være, tror Laugen det er en «helt umulig problemstilling».

- Selv om prisene faller i juni og desember, er ikke det de samme boligene som er i markedet. Boligene som selges i juli er boliger som egentlig var tenkt solgt i mai og juni, men så blir de ikke solgt fordi kvaliteten ikke var som ventet eller den var overpriset. Det er ikke sikkert at du vil finne akkurat den boligen du ønsker selv om gjennomsnittsprisene er lavere noen måneder, sier Laugen.

EFF har oppjustert prognosene for hele året fra fire-seks prosent til syv-åtte prosent prisvekst på bruktboliger, fordi første halvår ble preget av en sterk prisvekst i boligmarkedet.

- En prisstigning på syv-åtte prosent er høy med tanke på at vi har hatt tilsvarende og høyere prisstigning de tre siste årene. Prosenter er en ting, men kronebeløpet blir høyt. Det stiger mer enn den disponible inntekten til folk, slik at belastningen har vært økende. Det er definitivt et tak her, sier Laugen.

Han peker på at rammebetingelsene for norsk økonomi har vært bedre enn ventet.

- Veldig lite av den internasjonale uroen har slått inn i det norske markedet, lønnsoppgjøret ble bedre enn ventet og renten ble satt ned i mars. Det var overraskende og gjør at folk blir mer optimistiske, slapper av og tar på seg en litt større byrde enn man hadde tenkt, sier Laugen.

- Stadig tøffere
Norges Eiendomsmeglerforening (NEF) tror prisveksten vil bli nær åtte prosent for hele året.

- Vi tror på en sterk august og september, tror det det vil bli en fortsatt prisvekst, sier NEF-leder Tormod Boldvik til DN.no.

Selv om boligprisene riktignok sank med 0,8 prosent i juli, steg prisene med 0,8 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Det tyder på at temperaturen fortsatt er høy.

- Det blir stadig tøffere for dem som ikke har kommet seg inn i markedet, sier Boldvik.

Les også:
- Vi har fått en superklasse, en boligadel
Selvaag vil satse på Oslo vest og Bærum
Bytter villa mot byluksus
Borettslag krever millionerstatning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.