- Hvis du låner over pipa, får du ofte en smell senere, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til DN.no.

Finansministeren forsvarer Finanstilsynets retningslinjer som sier at bankene skal kreve minst 15 prosent egenkapital ved lån til boligkjøp. Johnsen mener det må bli vanskeligere å ta opp store lån for å hindre ytterligere gjeldsoppbygging i husholdningene og en ny bankkrise.

«En mer nøktern utlånspraksis fra bankene kan også bidra til å dempe boligprisveksten. Når det blir vanskeligere å ta opp store lån, blir budrundene kjøligere. Det kan på sikt gjøre det enklere for unge og vanskeligstilte å komme seg inn på boligmarkedet», skriver Johnsen i et innlegg i Dagens Næringsliv tirsdag.

Ikke lettere før
- Er du glad for at du ikke er 30 år og skal inn i boligmarkedet i dag? Når kjøpte du din første bolig?

- Den kjøpte jeg da jeg var 33 år. Det var også i en periode da boligprisene begynte å stige da man avregulerte boligmarkedet. Men det er klart at det ikke var lett å få bolig tidligere heller. Da far bygde hus tidlig på 1950-tallet jobbet han samtidig hele tiden. Huset ble ferdig rom for rom. Det går ikke an å sammenligne tider, sier Johnsen.

- Det som er viktig er å ha en god og fremtidsrettet boligpolitikk. Det var grunnen til at Husbanken kom i 1946, som et redskap for at folk flest skulle kunne få seg en bolig. Det er viktig å ha en grunnleggende og langtidsrettet boligpolitikk i bunnen, noe som regjeringen nå jobber med og som kommer i en melding til høsten.

Hadde tilleggssikkerhet
- Hadde du 15 prosent egenkapital da du kjøpte bolig?

- Da jeg kjøpte i 1983 skjedde det to ting: det ene var at jeg hadde penger på konto, som var tilleggssikkerhet, som også står i retningslinjene i dag, at man enten skal ha 15 prosent i egenkapital eller tilleggssikkerhet. Og så tok jeg over et husbanklån som lå i boligen. Man fikk med seg boligfinansieringen som den man kjøpte av hadde hatt. Og du så at det kom godt med at du hadde noen kroner i banken, sier finansministeren.

- Er dagens ungdom for kravstore? Mange er kritiske til regelen om 15 prosent egenkapital og mener at den fører til at unge blir utestengt fra markedet.

- Jeg mener det er riktig at man stiller krav, enten til egenkapital eller tilleggssikkerhet. Så står det også i retningslinjene at banken skal gjøre en særskilt kredittvurdering. Det kan stilles krav til mindre enn 15 prosent hvis du har tilleggsikkerhet, eller etter en egen forsvarlighetsbehandling i banken. Som innebærer for eksempel evne til å betjene et lån. Men det står også at man skal ta høyde for å vurdere en situasjon der lånerenten er fem prosentenheter høyere enn den er i dag, sier Johnsen.

Historisk høyt prisnivå
I innlegget i DN minner Johnsen om at både boligpriser og gjeldsnivået i norske husholdninger er på historisk høye nivåer, samtidig som rentene er svært lave. Han mener mange husholdninger er sårbare dersom inntektene deres faller, rentene går opp eller hvis boligprisene faller.

- Det viktigste for de som skal inn i boligmarkedet i dag og i fremtiden er at veksten i boligprisene blir mindre. At det skjer noe i markedet. En viktig grunn til at prisene øker er at det er mangel på boliger. Det har vært en sterk befolkningsvekst, særlig i de tettbygde områdene, sier Johnsen.

Han varsler at regjeringen allerede til høsten vil legge frem en melding om boligpolitikken.

- Det viktigste spørsmålet vi må stille oss er hvordan vi skal kunne klare å øke boligproduksjonen. Da er det mange ting som skal klaffe - som for eksempel at kommuner legger ut tomteområder, hvilke krav stiller du til sammensetning dersom du legger ut et boligfelt, skal det bygges flere utleieboliger til ungdom. Det er helheten i boligpolitikken, som er mye mer enn egenkapitalkravet, sier Johnsen.

Les også:

Hilde sparte 300.000 studielånskroner til bolig

- Aldri vært mer lønnsomt å leie ut bolig

Denne hybelen koster 93.750 kroner per kvadrat (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.