Vi handlet for 1,3 prosent mer de tre månedene før jul enn året før.

Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum omsatte detaljhandelsbedriftene for 1,3 prosent mer fra oktober til og med desember 2011, sammenlignet med samme periode i 2010. Ser man på hele året, omsatte detaljhandelsbedriftene for 2,1 prosent mer i 2011 sammenlignet med 2010.

Falt fra november
Men før jul var meldingen fra både kortselskaper og kjøpesentre at novembersalget var skuffende, og at høstlig vær og lange uker før jul førte til sen julehandelstart.

Les mer: Julehandelen kommer sent, men godt

Fasiten viser at detaljhandelsbedriftene omsatte for 0,3 prosent mindre i desember enn i november. Fasiten for november ble en overraskende oppgang.

Les også: Overraskende opptur i shoppingen

Dagligvarehandelen bidro særlig til nedgangen, mens bransjene internettsalg og salg av IKT-utstyr er blant dem som hadde økning i denne perioden.

Forsiktig
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets anslår at den gjennomsnittlige årsveksten i fjorårets to siste måneder var på 1,0 prosent.

- Tatt i betraktning den inntektsveksten og utviklingen vi har hatt i norsk økonomi er det veldig forsiktig med 1,0 prosent i julehandelen, sier Bruce til DN.no.

- Hvorfor er det blitt slik?

- Folk er forsiktige. Forbrukertilliten har kommet litt ned. Og det har vært overraskende svak utvikling i forbruket. Folk er mer forsiktige enn vi hadde trodd.

- Men folk har mer å rutte med?

- Ja, det har de. På nyåret ifjor var det litt høy konsumprisvekst, men nå er den lav. Alle tegn tyder på at lønnsveksten blir god, så det blir god reallønnsvekst.

- Hva gjør de med pengene da?

- De sparer. Dette betyr at sp#229en er høy og økende i Norge, og den stiger fra et nivå vi allerede trodde var høyt for spareraten, sier Bruce.

Mindre dagligvarer på bensinstasjonene
Totalt omsatte bensinstasjonene for 45 milliarder kroner i 2011, en økning på 5,6 prosent fra 2010. Salg av dagligvarer utgjorde 10 prosent av det totale salget på bensinstasjonene. I 2011 ble det solgt dagligvarer for 4,5 milliarder kroner på bensinstasjonene, en nedgang på mer enn 7 prosent fra 2010. Til sammenligning økte omsetningen til dagligvarebutikkene med 3 prosent fra 2010 til 2011. Dagligvarebutikkene omsatte for rundt 140 milliarder kroner i 2011.

Les også:
Svak start på julehandelen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.