Flere tjuetalls mennesker møtte opp på Eidsvoll plass foran Stortinget fredag formiddag. De var kommet for å høre partilederen for det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, tale.

- Hvorfor er vi her?, spør Åkesson de fremmøtte. Han svarer selv:

- Norge er et veldig vakkert  land. Men også bor det nesten 100000 svensker her, det er viktig vi får mulighet til å treffe de som vil stemme her.

14. september går svenskene til valg på ny nasjonalforsamling. Åkesson har tatt den svenske valgkampen til Oslo.

Omstridt

- Ingen rasister i våre gater!, ble det ropt idet Åkesson inntok plassen. Rundt 20 demonstranter forsøkte å overdøve toppolitikeren.

- Kan dere være litt stille der borte? Vi hører ikke hva vi selv tenker her, svarte Åkesson, før han la til:

- Kan noen oversette til norsk hva vi sier, kanskje de ikke skjønner svensk?

Åkesson er en omstridt skikkelse i svensk politikk, kjent for sine kraftutspill. Plakater med «Heia Jimmie!K og «Naziparty-svensker go home!» prydet plassen foran Stortinget fredag, noe som også illustrerer de delte meningene om politikeren.

I OSLO. Svensk-norske Sigbjørn Ekmann (26) er spent på om Jimmie Åkesson tør å si mer i Norge enn hjemme i Sverige. FOTO: Mathilde Becker Aarseth
I OSLO. Svensk-norske Sigbjørn Ekmann (26) er spent på om Jimmie Åkesson tør å si mer i Norge enn hjemme i Sverige. FOTO: Mathilde Becker Aarseth
De fleste av de fremmøtte var imidlertid møtt opp for å høre på Åkesson. Det var rundt 60 tilhengere og 40 demonstranter tilstede, ifølge politiet.

- Jeg er her for å høre hva de har å si, jeg synes Sverigedemokraterna er en viktig del av den politiske debatten i Sverige, sier Sigbjørn Ekmann (26) mens han venter på at Åkesson skal tale. Han er oppvokst i Sverige, men studerer i Norge.

- Debatten i Sverige er veldig polarisert, og SD blir fremstilt svart-hvitt. Mange er redde for å si det de mener, spesielt om innvandring. Mange vet ikke egentlig hva SDs politikk går ut på. De er omstridt, men de trengs i svensk politikk, mener han.

Han sier han synes det er større ytringsfrihet i Norge enn i Sverige.

-Det er interessant å se om SD sier andre ting her enn i Sverige, legger han til.

Se video fra Sverigedemokraternas opptreden på Eidsvolls plass
 

Jimmie Åkesson ble buet ut foran Stortinget
00:00
Publisert:

Vil vokse

Innvandring ble også et tema i talen Åkesson holdt i Oslo.

- I Finland, Danmark og Norge har man en mer nyansert debatt om innvandring. I stedet for å stå og skrike stygge ord til politiske motstandere, må vi debattere. I Sverige i dag er det mange innvandrer som er en del av samfunnet og tilfører mye. Vi kommer alltid til å ha innvandring, men det må holdes på et nivå som vi klarer å håndtere. I dag fører Sverige en ekstrem politikk som gjør at velferden slites fra hverandre, sa Åkesson til de fremmøtte.

Sist lørdag vakte han nok en gang oppsikt da han under valgkampinnspurten i sin hjemby Sölvesborg langet ut mot islamister og islamisme.

– Islamismen er vår tids nazisme og kommunisme, sa Åkesson, som har vært partileder siden 2005.

Sverigedemokratene har i dag vippeposisjon i Riksdagen ettersom den borgerlige koalisjonsregjeringen ikke har eget flertall. Seks uker før valget ligger det innvandringskritiske partiet an til å få støtte fra 8 til 11 prosent av velgerne.

I valget i 2010 fikk Sverigedemokraterna 5,7 prosent oppslutning og kom inn i Riksdagen for første gang, med 20 representanter. Partiet har som mål å bli Sveriges tredje største parti i høstens valg, skriver NTB.

Les også:
Dette landets økonomi har overrasket alle
John Fredriksen med Aker Brygge-oppkjøp
Selger luksushoteller for å stille kausjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.