Sveriges regjering skryter av at den loset landet trygt gjennom finanskrisen, men hundretusener av arbeidsledige roper om regjeringsskifte.

Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna vil likevel ikke være med på at regjeringen har mislyktes i sysselsettingspolitikken. 14. september er det valg.

– Det viktigste vi har oppnådd, er at det er 250.000 flere jobber i Sverige nå enn i 2006, til tross for finanskrisen, sa Moderaternas Henrik von Sydow til NTB på et valgmøte i Oslo nylig.

– Det viser at våre reformer har gitt et bra utfall. Men vi vil mer. Vi ønsker at det i 2020 skal finnes 5 millioner jobber i Sverige, men da kreves det 350.000 flere jobber, understreker von Sydow, som leder Riksdagens skattekomité.

Både i 2006 og 2010 vant Høyres søsterparti Moderaterna og de borgerlige samarbeidspartiene valget ved å satse knallhardt på «arbeidslinjen». Skattekutt skulle gjøre det enklere å ansette folk, og med velferdsreformer skulle det alltid lønne seg å arbeide fremfor å motta trygd.

Men etter åtte år synes mange svensker å ha mistet troen på Reinfeldts løsninger. På en fersk meningsmåling får alliansen bare støtte fra 38,8 prosent av velgerne, mot 46,1 for de rødgrønne.

Tung satsing

Og denne gangen har også Socialdemokraterna satset knallhardt på å vinne kampen om hvem som har størst troverdighet i sysselsettingspolitikken.

Partiet lover at Sverige skal ha lavest ledighet i Europa innen 2020. Det betyr at landet må ned fra dagens 8 prosent til under 5 prosent, som er nivået i Østerrike.

– Vi kommer til å satse penger i starten på jobbtiltak, sier partileder Stefan Löfven ifølge nyhetsbyrået TT.

For å nå målet vil «sossarna» blant annet garantere unge jobb eller utdanning innen 90 dager, blant annet gjennom 25.000 traineejobber innen helse og omsorg.

Partiet lover også 6.000 nye jobber i skoleverket for å avlaste lærerne, samt tung satsing på yrkes- og voksenopplæring.

– Jobbfiendtlig

Samtidig håper de borgerlige partiene og Moderaterna at mottoet «flere jobber i Sverige og orden på økonomien» skal sørge for nok en seier til sentrum-høyre i Sverige.

Von Sydow advarer mot å gjøre det dyrere å skape nye jobber, for eksempel gjennom økt restaurantmoms eller økt arbeidsgiveravgift for unge.

– De forslagene Socialdemokraterna kommer med, er direkte ødeleggende for jobbskapingen, sier han.

Von Sydow mener flere av sosialdemokratenes «jobbfiendtlige» forslag vil slå hardest ut for de gruppene som har størst problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Øynene som ser

Hvor godt regjeringen har lyktes med å løse problemer med arbeidsledighet og at mange svensker står utenfor arbeidsmarkedet, kommer an på hvilke briller man har på, mener statsviter Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet.

Hvis man tar finanskrisen med i betraktningen, kan man si at de har lyktes bra, påpeker han.

– Men samtidig går ikke ledigheten ned, og man har fortsatt problemer med høyt sykefravær, sier han til NTB.

Hinnfors peker samtidig på at regjeringen i tillegg lett får skylden for svake skoleresultater og mangel på store velferdsreformer. Det dreier seg om store, strukturelle problemer fra de siste tre tiårene som heller ikke venstresiden har klart å løse når den har hatt regjeringsmakt.


Les også: - Kan dere være litt stille der borte? Vi hører ikke hva vi selv tenker her.
 

Hjemmefesten  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.