I Bergen gikk hun hjem fra universitetet klokken fire, i Hong Kong kan siste forelesning gjerne være ferdig klokken 22:00.

– Her er det mer å gjøre, og undervisning på lørdager. Hong Kong-studentene har ikke samme trygghet som oss i Norge, der er det viktig å få en god jobb og sikre fremtiden, sier Camilla Schumacher (24) fra Larvik.

Flyttet som 19-åring
Etter å ha jobbet ett år som språklærer i Kina som 19-åring er hun nå tilbake i Hong Kong og i gang med en bachelorgrad i økonomi.

– I Bergen er du mer student, mens det i Hong Kong er fokus på hvor du skal ende opp etterpå, sier Schumacher.

En studietilværelse blant hardtarbeidende kinesere frister flere. Ifølge nye tall fra Lånekassen seiler Kina opp som et populært studieland for nordmenn. Blant dem som tok deler av utdannelsen sin utenlands ifjor, er Kina nå blant de fem mest populære landene.

– Det er flott å se en så sterk økning i studenter som tar en hel grad i Kina. Det er en klart økende interesse for Kina, sier Marianne Andreassen, administrerende direktør for Lånekassen.

Ansa, foreningen for norske studenter i utlandet, opplever norske studenter ofte møter en mer krevende studiehverdag i utlandet.

– Likevel er det flere som velger dette?

– Studentene ser ikke på dette som et problem, men mer som en utfordring de ønsker å ta for å anskaffe seg den verdifulle internasjonale kompetansen. Det er en kjensgjerning at når du kommer hjem med en grad fra Kina, er det en god utdannelse du har i ryggsekken, sier Vibeke Munthe-Kaas, president i Ansa.

Rekordmange drar ut
Ifølge Lånekassen dro 24.376 studenter ut av landet for å studere i skoleåret 2012/2013. Det en økning på nærmere fire prosent fra året før, og ny rekord.

Flere tar nå hele utdannelsen sin i utlandet. Det synes Are Turmo i NHO er spesielt gledelig.

– Vi er et lite land med begrenset kapasitet for å få frem spisskompetanse, og derfor er det viktig at norske studenter søker seg ut og til verdens ledende institusjoner. Man skal ikke lenger enn et par timers flytur så er man i England og finner et par av de høyst rangerte universitetene i verden, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO.

Trenger unge som kan kinesisk kultur
NHO og Turmo er også blant dem som på vegne av norsk næringsliv har oppfordret unge til å dra øst.

– Vi er opptatt av at studentene reiser til de landene som er viktig for norsk næringsliv i dag. Kina ligger på topp ti som våre viktigste handelspartnere. Det er all grunn til å tro at det vil øke fremover. Da trenger vi personer som kjenner den kinesiske kulturen, sier Turmo.

Kultursjokk
– Da jeg først kom til Kina hadde jeg kultursjokk i ett år. Du ser så mye rart, sier Camilla Schumacher.

Nå er hun i gang med sitt tredje år i Kina, snakker greit kantonesisk og prøver å lære seg mandarin. Hun bor med sin kinesiske kjæreste på 35 kvadratmeter i Hong Kong, og har også svigerfamilien i byen. Hun tror hun blir boende etter utdannelsen, og håper på en konsulentjobb.

– Hvorfor valgte du Kina?

– Det er fascinerende. Jeg likte det at man spiste på gata, det er ikke så farlig. Så lenge du ikke tar bilder av en politimann, er det liksom lov til alt. Jeg liker at det skjer litt rundt meg, det blir litt stille i Norge. Søndagene er for eksempel helt tomme hjemme, mens her er alt åpent, sier hun.

Fem studenter: Hvorfor valgte du Kina?

Amna Qureshi (26)
masterstudent ved Tongji Universitetet i Shanghai 2011–2013:

– Jeg ville lære meg kinesisk og i ettertid bli igjen å jobbe her. Som økonomistudent føler jeg det gir meg et fortrinn i arbeidslivet. Nå bor jeg i Shanghai og jobber som account manager for en svensk bedrift som heter Swebdrand, de utvikler og produserer emballasje for kunder i Europa.

Tonje Kjellevold (23)
studerer mandarin ved Fudan University, Shanghai:

– Litt tilfeldig. Etter at jeg jobbet som engelsklærer i Yueqing, ble jeg mer interessert i kinesisk kultur og særlig språket. Jeg ble ferdig med bacheloren min med Kina-studier i Oslo i vår, og har nå flyttet til Shanghai for å studere mer språk.

Kristian Ø. Viflot (22)
studerer Global Supply Chain Management, Hong Kong:

– Fordi på asiatiske kart, ligger Kina i midten av verden. Ikke minst var jeg nysgjerrig på både kinesisk språk og arbeidsmoral.

Lars Øivind Torp Haakenstad (22)
tok bachelor ved Hong Kong University of Science And Technology, studerer nå mandarin ved Qingdao University:

– Kinas voksende rolle i verdenssamfunnet og den utviklingen som foregår styrker min tro på at kinesiske kultur- og språkkunnskaper vil bli enda viktigere med tiden som kommer. Videre ble jeg fristet av den harde konkurransen ved universitetet, og kunne ikke takke nei til et tilbud fra et asiatisk eliteuniversitet.



Les også:

<i><b>NHH krever mer av kinesiske studenter: - Det er litt urettferdig, men vi er vant til det</b></i>

<i><b>Nå blir det (litt) lettere å studere i Kina </b></i>

<i><b>Jentene flommer til utlandet</b></i> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.