Orklas kvartalstall viser at selskapet har klart seg godt gjennom et utfordrende år. Enkelte deler av konsernet har det fortsatt tøft, og solenergi er i en særstilling.

- De to områdene innenfor sol vil få mye oppmerksomhet i 2010, sier konsernsjef Dag J. Opedal.

Når sant skal sies - Opedal har ikke mye valg. Orkla eier 39,7 prosent av solselskapet Rec, og det er en investering som har kostet flesk. I 2009 måtte Orkla ta et tap på aksjeposten på 3,1 milliarder kroner, og totalt er tapene på godt over fire milliarder. Orkla har en kostpris på 45 kroner aksjen, som nå handles til rundt 26 kroner.

- Hvor mye er dere villig til å tape på investeringen?

- Vi tenker ikke på den måten. Vi har innført et regnkapsprinsipp hvor det er børskursen ved utgang av kvartalet som avgjør verdsettelsen, og så sier det seg selv at vi tror at børskursen etter hvert vil gå i riktig retning, sier Opedal.

Vil hjelpe Rec
Rec la frem svake resultattall onsdag, og selskapet avviste ikke at det kan bli aktuelt å gjennomføre en emisjon.

Orkla er største eier i Rec, og Opedal fortalte under Orklas presentasjon i dag at Orkla vil prøve å bidra på alle fronter til at solenergiselskapet kommer gjennom de kostnadsutfordringene de for tiden har. Opedal ville imidlertid ikke svare konkret på om Orkla vil delta i en eventuell ny emisjon.

- I utgangspunktet har Rec tilstrekkelig kredittlinjer og er finansiert i henhold til det ekspansjonsprogrammet som går inn i 2011. (..) Nå ble det opplyst at de kan komme i brudd med noen av sine covenants, men de er i dialog med bankene og vi vil vente med å ta stilling til situasjonen til konklusjonen foreligger, sa Opedal, ifølge TDN Finans.

Snart snur det
Datterselskapet Elkem Solar gir heller ikke klingende mynt i konsernkassen, men Opedal har tålmodighet med sine to solstråler.

- Begge selskapene er nå i viktige opptrappingsfaser, og har betydelige vekstsmerter, sier Opedal.

Oppbyggingsfasen er ventet å vare til 2011. Opedal forventer å se resultater lenge før den tid.

- Første halvår i år kommer til å bli krevende, men til høsten vil vi begynne å se at bildet snur. Da vil kostnadene falle, samtidig som inntektene begynner å komme inn, sier Opedal til DN.no.

Han venter at Elkem Solar vil komme i full produksjon mot slutten av 2010, og mens RECs opptrappingsplan som legger opp til full produksjon i løpet av 2011.

Orkla har stor tro på det langsiktige potensialet i solarindustrien.

- De langsiktige driverne er der, sier Opedal og nevner i fleng:

- Verdens energikonsum kommer til å øke, drevet av både befolkningsvekst og økonomisk vekst.

- Presset på fossile energikilder vil øke

- CO2-problematikk blir mer sentralt.

Må effektivisere
Men om mulighetene er store, mener Opedal også at dette er et investerings- og teknologiløp der det er avgjørende å utvikle ledende posisjoner innenfor kostnader, kvalitet og teknologi.

- Det er meget betydelig potensiale for indre effektivisering i både Rec og Elkem Solar. Det er på sett og vis positivt, for da kan vi få forhåpentligvis god fremgang som ikke er avhengig av markedet alene. Da er det opp til oss, og der er det gode krefter på gang i begge selskapene, sier Opedal.

Opedal fikk spørsmål om det strategiske løpet for de to solvirksomhetene i konsernet. I klartekst: Vil Orkla fortsatt ha eierskap i to så like selskaper, eller er det aktuelt å slå dem sammen?

Opedal ville ikke svare spesifikt på det han kalte "hypotetiske transaksjoner", og sa at fokus nå var å lykkes med opptrappingsfasen i både Elkem Solar og REC.

- Så får vi se hvilke strategiske grep som er logiske over tid. Men det ville overraske meg om alt ser likt ut om et år eller to frem i tid. Dette kommer til å være en dynamisk bransje, sier Opedal.

Les også:
<b>- Stort negativt sjokk</b>
<b>- Det er tøft nå </b>
Tar Rec-tap på 3,1 mrd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.