Denne uken har det vært relativt rolig på børsene i Europa og USA. Fraværet av viktige nøkkeltall ga en uke uten de helt store bevegelsene. Neste uke er imidlertid kalenderen proppfull med begivenheter som kan bevege markedene.

Sentralbanker i sentrum
Her hjemme blir onsdagens rentemøte i Norges Bank ukens store begivenhet.

Selv om det er ventet at sentralbanken holder renten uendret, vil markedsaktørene som vanlig følge nøye med på om det kommer nye signaler fra sentralbanken.

- Vi venter en nøytral uttalelse fra Norges Bank, selv om den kanskje vil vedgå at det er nedsiderisiko for inflasjonsprognosene, skriver sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB i en oppdatering fra meglerhuset.

Økonomene i Danske Bank venter heller ingen endring i styringsrenten på onsdag. De mener likevel møtet kan by på noen interessante uttalelser.

- Vi er spent på hvordan Norges Bank vil omtale risikoen i boligmarkedet, etter at boligprisene har steget nesten fem prosent de siste tre månedene, skriver økonomene Arne Lohmann Rasmussen og Steen Bocian i en oppdatering fra banken.

Les mer: - Uendret rente frem til sommeren

I Sverige kan det være duket for rentehopp når Riksbankens styre møtes til rentemøte onsdag. Det tror i alle fall markedet. Blant analytikerne er konsensus at renten heves med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

"Non-event"?
Den sveitsiske sentralbanken avholder sitt rentemøte torsdag. Det er ventet at renten blir holdt uendret på 0,25 prosent.

Det er heller ikke ventet endring i den amerikanske styringsrenten når rentekomiteen i Federal Reserve møtes til årets siste rentemøte tirsdag.

- Vi forventer ikke de store endringene i forhold til uttalelsen i november og møtet kan vise seg å bli en "non-event" for markedene, skriver Danske Bank i oppdateringen.

Mange USA-tall
Offentliggjøringen av detaljhandelstallene fra USA tirsdag blir definitivt ingen "non-event". Forbruket står for rundt 70 prosent av amerikansk verdiskapning og i markedet følges derfor detaljhandelstallene nøye.

Konsensus er at detaljomsetningen økte for femte måned på rad i november. Ifølge estimater som Bloomberg har hentet inn venter analytikerne en oppgang på 0,6 prosent.

I oktober økte detaljomsetningen med 1,2 prosent.

I løpet av uken kommer det også rapporter om inflasjonen, boligbyggingen og aktiviteten i bedriftene i Fed-distriktene New York og Philadelphia.

Det er ventet at boligbyggingen økte til en årlig rate på 550.000 nye boliger i november fra 519.000 måneden før.

Les også: De fire spøkelsene i amerikansk økonomi

Europa
I Europa blir oppmerksomheten rettet mot tillitsindikatorene PMI for Eurosonen og ZEW i Tyskland.

- De gir den beste pekepinnen på gjeldskrisens effekt på realøkonomien, mener Danske Bank-økonomene.

- I Tyskland kan nettoeffekten være positiv siden gjeldskrisen har medført en svekkelse av euroen mot amerikanske dollar.

Fra Storbritannia kommer det tall for inflasjonen, ledigheten og detaljhandelen.

Asia
Kina tjuvstartet makrouken ved å legge frem en rekke nøkkeltall allerede natt til lørdag. Inflasjonen overrasket nok en gang på oppsiden og mange eksperter tror at kinesiske myndigheter blir nødt til å heve renten ytterligere.

Les mer: Det koker i Kina

I Japan blir ukens store begivenhet den kvartalsvise sentralbankrapporten Tankan, som legges frem onsdag.

Dette er en undersøkelse som ligner undersøkelsene som Norges Banks gjør i sitt regionale nettverk og på undersøkelsene som den amerikanske sentralbanken presenterer i sin Beige Book.

Tankan lages av den japanske sentralbanken og undersøker forholdene i flere tusen japanske bedrifter over en viss størrelse. Bedriftene blir spurt om de nåværende forholdene og forventninger for det kommende kvartalet og året.

Les også: - Japan har mistet livsviljen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.