Japans statsminister Naoto Kan er bekymret over landets økonomi, men også samfunnet, skriver Dagens Næringsliv.

- Den japanske økonomien har stått stille, og antall selvmord har ligget på 30.000 i året i mange år. Japan er et land som har mistet livsviljen, sier han.

I et langt intervju med CNN er det en svært åpenhjertig statsminister som ikke legger skjul på problemene landet står overfor. Kan er den femte statsministeren på under fire år. Han tror ikke det er mulig å snu Japan på kort sikt.

- Ti år fra nå tror jeg at Japan vil fremstå sterkere og mer spenstig økonomisk, samfunnsmessig og på andre måter, sier han.

Fempunktsplan
Han har definert en fempunktsplan hvor det viktigste vil være å skape en bærekraftig økonomisk vekst som ikke er avhengig av eksportørene eller offentlige tiltak som vil skape økt innenlandsk etterspørsel.

Den japanske yenen har styrket seg kraftig i år og dette har rammet eksportørene og den japanske industriproduksjonen. Kan legger deler av ansvaret og skylden på USA.

- Jeg tror en av de grunnleggende årsakene til denne situasjonen er den amerikanske økonomien. Den gjennomgår endringer, men blir også styrt mot en svakere dollar, sier han.

Som forgjengerne møter han skepsis fra velgerne; regjeringen har en oppslutning på rundt 30 prosent. Også på hjemmebane må han møte kritikerne. Hans kone har utgitt boken «Hva i all verden vil endres nå som du er blitt statsminister?».

Les også: Varsler 20 års nedtur for vanlige folk


- Blodbadet blir blodigere


Japan fast i gjeldsfellen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.