FNs klimapanel har samlet utsendinger fra hele verden i Stockholm for å ferdigstille sin nye rapport. Det er ventet at rapporten vil tegne et dystert bilde av klimaendringene.

I tillegg til et 50-talls klimaforskere deltar i alt 252 delegater fra 111 land på det fire dager lange plenumsmøtet på Münchenbryggeriet i Stockholm. Samtalene går bak lukkede dører, men møtet startet mandag formiddag med en åpningsseremoni hvor også pressen fikk være til stede.

Ifølge leder Rajendra Pachauri i FNs klimapanel (IPCC) vil den nye klimarapporten bli et landemerke.

– De vitenskapelige bevisene for klimaendringer har styrket seg år for år, sa Pachauri i sin åpningstale.

Legges fram fredag
Fredag skal rapporten legges fram for offentligheten. Om lag 170 journalister har akkreditert seg til begivenheten.

Det er ventet at rapporten vil tegne et dystert bilde av klodens helsetilstand. Ifølge utkast som er blitt lekket til pressen, mener klimaforskerne nå at det er over 95 prosents sannsynlighet for at minst halvparten av oppvarmingen siden 1950 er menneskeskapt. Tallet er oppjustert fra 90 prosent i forrige rapport.

Samtidig er forskerne sikrere enn noen gang på at den globale oppvarmingen vil få alvorlige konsekvenser.

– Klimaendringene er en av vår tids største utfordringer, fastslo Thomas Stocker i sin tale til delegatene i Stockholm.

Han er en av forskerne som har ledet arbeidet med den nye rapporten, som også har flere norske forfattere.

Linje for linje
I løpet av de fire dagene i Stockholm skal forskere og myndigheter sammen gjennomgå den nye rapporten og linje for linje godkjenne et sammendrag skrevet spesielt for politikere og lekfolk.

Det kan bli lange diskusjoner, sier IPCCs pressetalsmann Jonathan Lynn.

– De kan bruke tjue minutter på å diskutere et kommategn, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Eystein Jansen, forskningsdirektør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, bekrefter at diskusjonene kan bli langdryge. Han var med da forrige rapport ble ferdigstilt i 2007.

– Det var en del folk som likte altfor godt å høre sin egen stemme og hengte seg opp i uvesentligheter, sier Jansen til NTB.

Omfattende arbeid
Ifølge Stocker bygger rapporten på millioner av målinger fra atmosfære, hav, landjord, is og verdensrommet.

– Jeg kjenner ikke til noe dokument som er blitt gjennomgått så nøye, og hvor så mange kritiske røster har tilbudt sin innsikt og sine råd. Det er dette som gjør rapporten så unik, sa han under åpningsseremonien, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I alt 259 vitenskapsfolk fra 29 land har bidratt som forfattere i rapporten, som tar for seg det naturvitenskapelige grunnlaget for klimaendringene.

Underveis er det blitt holdt to store høringsrunder. Det er kommet inn mer enn 54.000 kommentarer fra forskere og myndigheter, og hver eneste kommentar er blitt vurdert av forfatterne.

Flere delrapporter i vente
Det er første del av IPCCs femte hovedrapport som nå skal ferdigstilles. Senere kommer to andre deler om virkninger av og tiltak mot klimaendringer. Til slutt skal en samlerapport legges fram i København.

De nye rapportene vil danne et vitenskapelig bakteppe for de internasjonale klimaforhandlingene.

Målet er å få på plass en ny, verdensomfattende klimaavtale på et toppmøte i Paris i 2015.

Les også: Issmeltingen i Arktis kan sluke hele verdensøkonomien


Døde områder i verdenshavene vokser

Veksten er problemet i verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.