Jobber du med datamaskiner og opplever lite problemer? Da er du en del av et heldig mindretall, viser en undersøkelse gjennomført av InFact på oppdrag fra Xtra personell. Svarene fra norske arbeidstagere viser at 25,7 prosent får arbeidet avbrutt ofte, og 38 prosent av og til. Til sammen er rundt 1,7 millioner arbeidstagere rammet.

- Dette viser hvor viktig IT er blitt i vår moderne arbeidshverdag. IT-verktøy brukes nå for å utføre de fleste arbeidsprosesser i nesten alle bransjer, og da leder også IT-trøbbel til produktivitetstap, sier Hanne Zimmermann, administrerende direktør i Xtra personell i en pressemelding.

Verst innen finans
Ikke overraskende er tallene høyere for de med mer utdannelse - ettersom andelen som jobber mye med it-systemer trolig er høyere i denne gruppen. Blant de som er hardest rammet er bank- og finans. Her oppgir nesten fire av ti at de ofte får arbeidet avbrutt av it, mens bare én av ti ikke føler seg rammet av problemer.

- Tallet for bank og finanssektoren er sjokkerende høyt. Her er det tydeligvis knapt ansatte som ikke opplever IT-trøbbel på jevnlig basis. Jeg er overrasket over dette, fordi dette er en bransje som tidlig tok i bruk IT som arbeidsverktøy og arbeidsprosesser. Samtidig kan det også være slik at mange og komplekse systemer også øker sannsynligheten for å oppleve IT-relatert avbrudd, sier Zimmermann.

Handler ikke om kompetanse
Tallene viser ingen veldig store forskjeller på kjønn eller ulike aldergrupper. Det avgjørende ser ut til å være hvor mye man bruker it i jobben, ikke hvor høy kompetanse man har. Blant folk som faktisk jobber med IT rapporterer åtte av ti om problemer, mens den private helse-sektoren er minst rammet, med bare fem av ti.

- Avbrutt arbeid som følge av IT-trøbbel kan man også tenke seg skyldes manglende IT-kompetanse hos medarbeiderne, mer enn en systemsvikt. Men disse tallene viser at det er de bransjene hvor IT-kompetansen er høyest som utmerker seg negativt, sier Zimmermann.

Les også: Ditt neste mobilselskap: Facebook, Google eller Microsoft?

Fire av ti kjøper togbilletten digitalt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.