Midlertidig ansatte er ofte de første som ryker ut i nedgangstider når det skal kuttes. Men på rekrutteringssiden kan det også bli motsatt. Utleie av konsulenter går fremdeles bra.

- Vi merker at folk er mer tilbakeholdende med faste ansettelser, men på konsulentsiden er det mer eller mindre busness as usual, forteller Morten Queseth, regionsjef for Oslo i Manpower-selskapet Elan.

Les også:
Fikk 20 minutter på å ta sluttpakke
It-jobbene fordufter
Disse rammes hardest av krisen

Mulighetene skrumer
For folk som ser etter ny jobb har mulighetene raskt skrumpet inn, og i it-bransjen er to av tre ledige stillinger borte siden i vår. Men vikarbyråer som Elan er fremdeles svært aktive og stadig mer dominerende.

Queseth mener bedriftene ikke tør å ta sjansen på fast ansettelse i dagens usikre klima. Det finnes foreløpig nok av oppgaver, men mange prøver å dekke dem inn med innleid arbeidskraft. Elan er spesialisert på vikarvirksomhet og rekruttering innen it.

Disse "tar sjansen"
Noen selskaper går likevel mot strømmen og har et friskt antall annonser ute. De kan velge og vrake.

- Vi ser at det er lettere å få gode kandidater og mottar flere og bedre søknader på stillingene, nå, forteller Knut Ekern i Mamut.

Mamut har for tiden 19 ledige stillinger ute på Finn.no. Totalt sett skal Mamut likevel ikke øke bemanningen. Det er hovedsakelig snakk om å flytte stillinger til hovedkvarteret i Oslo etter oppkjøp i Norge og utlandet. Mange av stillingene er innen salg.

Erobre verden?
For høyt kvalifiserte ingeniører frister det nok mer å kikke på Operas nettsider. Selskapet bak mobil-nettleseren Opera mini seiler i medvind og har lagt ut hele 47 stillingsannonser, noen som omfatter flere stillinger. Oversikten avslører at det ikke lenger bare er markedet til Opera som er globalt, selskapet selv har spredd seg utover, og ansetter i både India, Polen, Sverige, Tsjekkia, Sør-Korea og Japan. Antallet stillinger i Norge er likevel friskt.

Tor Odland i Opera bekrefter at dette er reelle stillinger som ikke forsvinner på tross av krisen.

- Som vanlig er det ingeniører vi primært ser etter. Vi planlegger å fortsette å ansette, sier han, men vil ikke uttale seg om de ansetter mer eller mindre enn før.

Skal ha 100 nye
Blant de som ansetter aller mest om dagen er trolig it-konsulentselskapet Steria, som i dag har 375 ansatte i Norge.

- Det er lettere å rekruttere og bygge business i nedgangstider. I oppgang er konkurransen ekstrem både om folkene og oppdragene, sier Anders Lindgren, markedsdirektør, Steria.

Han mener Steria har tradisjon for å satse når andre kutter. Selskapet har en rekke åpne stillingsutlysninger på sin nettside.

Holder seg fast i stolen
Steria skal etter planen ansette 100 personer det neste året, noe som trolig vil gi en økning i antall ansatte på litt over 60. For noen kommer til å slutte, selv om dette tallet er på vei ned i hele bransjen. I fjor opplevde Steria en gjennomtrekk av folk på 15-20 prosent, men tallet er nå nede i 11 prosent.

Folk sitter nå mer og holder fast på den jobben de har, og dette bidrar også til at det blir færre ledige stillinger.

Blant andre selskaper som rekrutterer finner vi også Telecomputing, som nylig avslørte at de skal ansette 20 til 25 personer.

- Vi har et sterkt behov for nye ansatte, fordi vi vokser så kraftig, sier Løvestam til Dagensit.no.

Les også: Sterkt kvartal for Telecomputing

Enda færre faste stillinger
Antallet utlyste stillinger for it-bransjen har falt med to tredjedeler siden i vår, men tilbudet av faste stillinger kan ha falt enda mer dramatisk. Dagensit.no ba nemlig Rubrikk.no om en oversikt over hvem som har flest slike annonser ute om dagen. Rubrikk.no henter inn stillingsannonser fra de store nettstedene, samt bedriftenes egne nettsteder.

Oversikten de produserte viser at vikarbyråene nå er ganske dominerende på markedet. Av de ti med flest it-annonser er hele åtte innen denne bransjen. De to unntakene er Opera og Telenor Broadcaset.

Totalt har Rubrikk.no registrert 1459 stillingsannonser innen it og tele, og de åtte vikarbyråene på topplisten står alene for 313 av disse. Hver annonse kan vel og merke inneholde flere stillinger, så dette tallet trenger ikke gi et helt riktig bilde.

- Min antakelse er at bedrifter ønsker å ha innleide konsulenter som man kan kutte ved behov slik dagens marked er, sier Adil Osmani, gründer og markedssjef i Rubrikk.no til Dagensit.no

Tør ikke ansette
Ekern i Mamut har også merket seg vikarbyråenes dominans.

- Vi oppfatter at de som leier ut vikarer for midlertidige stillinger gjør det bra fordi selskapene ikke tør å ansette selv, sier han.

Dette inntrykket sitter også Osmani med.

- Markedet for utleie av konsulenter er fortsatt ganske bra. Dette har jeg fått bekreftet fra aktører innen dette segmentet, sier han til Dagensit.no.

Queseth i Elan mener det inntil videre er jobb til folk med kompetanse, i det minste midlertidige stillinger.

- Det er fortsatt underskudd på kvalifisert kompetanse, men vi forventer at det blir endringer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.