Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Nettbrett for de minste

Alle i familien skal ha sitt eget nettbrett. Kurio vil gjerne være et trygt valg for de minste brukerne.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Stadig flere norske husstander har ett eller flere nettbrett. Det kan bety rift om hvem som skal bruke dem og det kan være vanskelig å kontrollere hvordan barna bruker nettbrett.

Dette vil Kurio hjelpe til med og har derfor lansert et eget nettbrett som skal være like vanskelig å ødelegge som det skal være trygt å bruke.

Design
Kurio er basert på en syv tommer stor skjerm. Dette er omtrent halvparten så stort som en Ipad. Dette kan virke lite på mange, men Kurio har sagt at en større versjon er på vei.

Et åpenbart fortrinn for dette nettbrettet er at det følger med et tykt gummideksel som beskytter godt mot ytre påkjenninger fra fall og støt. I tillegg er det en ekstra folie over skjermen som skal hindre riper.

Sånn sett er Kurio et veldig solid og barnevennlig produkt, men all beskyttelsen går litt ut over kvaliteten på skjermen.

 

Foreldrestyring
Når man setter opp dette nettbrettet, gjør man en del sikkerhetsvalg. Normalt beveger man seg rundt i Kurios barnetilpassede brukeropplevelse. Dersom man vil bruke nettbrettet som et vanlig ubegrenset nettbrett må man taste inn et passord som man selv velger.

Mange valg er gjort på forhånd, så barna skal få tilgang til spill og lydbøker. Men foreldrene kan også sette tidslåser på nettbrettet slik at barna ikke får bruke det mer enn en forhåndsbestemt tid og til godkjente klokkeslett. Dette kan tilpasses hvert barn om flere deler på brettet.

Eneste ulempe med løsningen er at man ikke får vite hvor lenge det er igjen til brettet åpnes igjen når det er låst. Man får heller ikke en advarsel fem eller ti minutter før stenging om at man må gjøre seg ferdig. Barn responderer jo best når de er forberedt på en endring og det at brettet plutselig slår seg av kan resultere i vrange smårollinger.

 

Innhold
Det er fint at Kurio har lagt inn trygge spill, lydbøker, fargespill, og en filmviser på forhånd. De har til og med lagt inn fullversjoner av spill som normalt koster penger. Dette er kjente navn som Angry Birds, Cut the Rope, Tiny Wings og Where’s my Water.

Det som er mindre bra er at så å si alt innhold er engelsk. Spesielt for de interaktive bøkene, hvor man kan trykke på bilder mens man får lest opp en lydbok, er det dumt at alt er på engelsk. Min treåring hadde i hvert fall ikke noe utbytte av dette. For de som snakker engelsk er nok bøkene for barnslige.

Man kan heller ikke uten videre kjøpe norsk innhold. Kurio lar deg kun handle gjennom sin egen nettbutikk for apps, og denne er så å si rensket for norsk innhold.

Dermed sitter man egentlig bare igjen med en spillmaskin.

 

Brukeropplevelse
Jeg lot min tre år gamle datter bruke Kurio 7 på en ukes ferietur. Samtidig hadde vi med en Ipad som hun er vant til å bruke.

Den første reaksjonen var begeistring. Det irrgrønne gummidekselet gjorde at arvingen straks skjønte at dette var for barn. Etter et kjapt oppsett var vi i gang og hun koste seg med spillene. Hun syntes også det var gøy å fargelegge, men trengte litt hjelp med denne funksjonen. En interessant digresjon her er at Kurio har ett fargeleggingsprogram for jenter og ett for gutter. Jenteprogrammet hadde imidlertid ikke rosa farge tilgjengelig, så da forsvant litt av begeistringen for denne leken.

Ettersom dagene gikk merket jeg imidlertid at hun heller valgte den kjente Ipad-en sin. Det kan skyldes at hun er vant med den, men hovedsakelig tror jeg nok det skyldtes at Kurio ikke var interessant nok, selv om den hadde de samme spillene og et mer barnevennlig system.

Kurio var fin å ha med på tur, ettersom den er liten, hendig og godt beskyttet. Men innholdsmessig ble den ikke bra nok for en treåring som har brukt nettbrett før.

 

Konklusjon
Jeg liker tanken bak Kurio, men synes ikke den er bra nok gjennomført for det norske markedet. Lite norsk innhold og en begrenset «voksendel» gjør at den lave prisen ikke er nok. Man kan dessuten kjøpe deksler og apper for foreldrekontroll til andre og bedre nettbrett også, slik at barna er like trygge. Slik Kurio 7 fremstår i dag er det vanskelig å anbefale den. Men forhåpentlig vil mer norsk innhold komme.

Følg vår produktanmelder på Twitter:Fempunktsjekken

Design

 Multimedia

 Ytelse

 Pris

 Brukervennlighet

 Her er produsentens offisielle produktside.

Karakter

Pluss

Minus

 

Solid
Trygg


Mest engelsk innhold
Kun egne apps
Lav oppløsning på skjermen


Se også disse testene:

Huaweis første flaggskip

Nettbrettenes sære lillebror

Tynne, lette og fulle av muskler