Kan folk med evner til å bli den neste Steve Jobs, eller Mark Zuckerberg finnes i Norge? I så fall er det store sjanser for at vedkommende har en god jobb i oljebransjen eller en annen godt betalt, fast jobb.

- Jeg jobber for å få flere til å si opp jobben, sier Jensen, som håper at folk vil kaste seg over gründerlivet.

Selv driver Jensen Startup Norway, en organisasjon som skal gi gründerspirer en arena for å prøve ut sine ideer, og guide folk utenom de vanligste skjærene.

- De får møte andre og får innblikk i hvordan de kan gå videre, enten de trenger kontorplass, medgründere eller noe annet. Ofte tror folk at de trenger penger, men de trenger oftere kompetanse, sier han.

Intensive helger
Startup Norway har flere typer arrangementer, men det de har drevet lengst med er oppstartshelger, et amerikansk konsept Jensen mener er ”verdens største plattform for eksperimentell opplæring i entreprenørskap”. Der jobber potensielle gründere intenst fra morgen til kveld for å utvikle ideer til businesskonsepter.

Seleksjonsprosessen kan være hard:

- Du får ett minutt på fredag til å overbevise de andre om dette er noe å bruke helgen på og må rekruttere andre til ideen. Sist ble 80 personer til 35 ideer som så ble kuttet ned til 12 arbeidsgrupper.

Het på Spotify
Gründerne er ikke akkurat i mål etter en slik helg, men kanskje har de fått mersmak, og nye innspill til hvor de burde gå videre. Og noen møter med-gründere, slik som musikkselskapet Soundrop. To av gründerne der deltok på en startup-helg, og fikk dermed kontakt med seriegründeren Inge Andre Sandvik.

- Det var en fin måte for meg å bli oppmerksom på disse to dyktige utviklerne Jeg fikk tips om dem etter et slikt arrangement, forteller han.

Utviklerne hadde laget en prototype for en jukeboks der besøkende kunne stemme frem neste sang på spillelisten. Sanvik mente planen hadde svekheter når det gjaldt salgsmodell, og resultatet har blitt en musikkplattform og en app på Spotify for virtuelle musikkrom, som har vokst voldsomt siden lanseringen. I sommer fikk selskapet det mange gründere bare drømmer om - tre millioner dollar fra Northzone , en svært erfaren investorgruppe. Sandvik har selv jobbet for flere store selskaper.

- Hvem er det som vil jobbe for sånne store politiske organisasjoner? Jeg lærte mye av det, men er altfor rebelsk. Jeg vil forandre ting det klør i fingrene når jeg ser muligheter, sier han.

Gylne håndjern
Men å få nordmenn til å slutte i jobben er ikke lett. Mange er lenket fast, med lenker av gull.

- Det er ikke økonomisk smart å være gründer, fordi alternativene er gode, sier Jensen, og viser til at mange kloke ingeniørhoder tjener gode penger i trygge olje-jobber.

Gründerlivet er ofte hardt, og sjansen for å mislykkes er stor.

- Så hvorfor skal noen følge din oppfrodring og si opp jobben?

- Det er mye mer gøy og utviklende. Livet er for kort til å jobbe i et kjedelig selskap, sier Jensen. Han mener kompetente folk som kjeder seg i jobben burde bli med i et oppstartsselskap.

- Særlig hvis de har et snev av masochisme, for det er tøft arbeid, sier han.

Les også: Frister med slanke former og langt liv

Ikke for alle
Gründerlivet er ikke for alle, understreker også Laila Danielsen, som har vært med på flere oppstartsselskaper i USA, og nå jobber som nestleder for forretningsutvikling ved Innovasjon Norges Innovation House i Silicon Valley.

- Jeg jobbet livet av meg, spesielt i det siste selskapet jeg hadde. Du må ha en drøm og finne det som driver deg, sier hun.

Hun viser til ett av selskapene hun jobber med gjennom Innovasjon Norge, Elliptic Labs, som lager ultralydbaserte styringssystemer. De har virkelig noe å drømme om.

- De kan endre måten verden kommuniserer med digitale enheter på, sier hun.

Frykt og lyst
Danielsen er enig i at norske gründere har gode alternativer i jobbmarkedet, men påpeker at trygghet også gir fordeler.

- Det er ikke så farlig å feile i Norge. Du får jobb, tak over hodet og legemidler likevel. Konsekvensene for en del gründere hvis de feiler i Silicon Valley kan være å havne på gaten, påpeker hun.

- Så spørs det om man jobber best under frykt eller lyst, sier hun

Les også: Ekstremt hjemmekontor

Sjekklisten for suksess
Danielsen jobber for å få flere norske selskaper opp og frem i verden, men understreker at det ikke nødvendigvis er flere gründere Norge trenger – men de rette.

Gode gründere kan dessuten gjøre mye galt hvis de ikke stiller seg de rette spørsmålene før de bruker masse tid på utvikling av et produkt. Og når Danielsen møter gründere har hun en del basisspørsmål hun alltid stiller, som skal bidra til å avgjøre om prosjektet er på rett vei.

Hun understreker at det kan kreve en del tid å svare på alt dette - og mye undersøkelser.

Etter 20 år i USA er Danielsen litt usikker på hvor sterkt janteloven fortsatt står i Norge, men én holdning fra Silicon Valley ønsker hun å få overført til Norge.

- Det må være lov å snakke stort, satse tungt og gå rett på trynet, uten at du blir sett ned på fordi du har prøvd og feilet. Dessuten må gründerne selv reise seg raskt igjen og prøve på nytt, sier hun.

Les også: Det beste fra årets elektronikk-mekka

<b>Verdens første Windows 8-telefon</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.