Kun én gang har noen klart å vippe Iphone ned fra salgstronen hos Netcom siden selskapet begynte å publisere bestselgerlisten. Den bragden sto Samsung Galaxy S3 for. Samsung og Android har inntatt stadig større deler av mobilmarkedet, men Apple har holdt fast ved én posisjon – de velges oftest av de som har nok penger til å velge fritt.

Men i natt sjøsatte Samsung sin Galaxy S4, en telefon væpnet til tennene med nye funksjoner og kraftig maskinvare.

- Galaxy S4 har alt, sier Gartner-analytiker Anshul Gupta til DN.no.

Likevel tør verken han eller andre analytikere sette penger på seier mot Iphone.



Ekstrem
Den nye Galaxy-modellen likner forgjengeren, men tar alt til det ekstreme, påpeker teknologinettstedet Cnet.com. Skjermen er større, oppløsningen høyere, prosessoren raskere, batterikapasiteten bedre og kameraet kraftigere.

I tillegg har de lagt til en rekke sensorer, som barometer og infrarød sender, som gjør mobilen til en fjernkontroll for tv-en. At Samsung briljerer med kraftig maskinvare er knapt noen nyhet. Det spesielle denne gangen er at de tråkker solid inn på Apples enemerker, med mer innovasjon på programvaresiden. På toppen av dette har de laget funksjoner for å styre enheten med øynene, samt nye funksjoner når fingrene beveges over skjermen uten å berøre den.

- Noen av de nye funksjonene er allerede vist frem av Sony, HTC eller Nokia. Men Samsung har plukket de beste funksjonene og definitivt lagt til noe nytt, som Eyescroll. Det er veien å gå, sier Gupta.

Galaxy S4 har en masse funksjoner som Iphone ikke har, påpeker Mark McKechnie, analytiker i Evercore til Reuters. Det kan tale for at Iphones dager på mobiltronen er over.

Listen over nyheter i Samsungs nye flaggskip er svært lang, men likevel er de fleste enige om at det er snakk om evolusjon, ikke en revolusjon.





Må Apple svare?
Samsung har forsynt seg kraftig av Apples markeder det siste året, og nå mener flere at det er Apple som har noe å ta igjen. Gupta i Gartner viser til rykter om at Apple skal ha fremskyndet sin neste Iphone med flere måneder. Andre hevder Apple jobber med billigere Iphoner for å konkurrere med Samsungs rimelige varianter.

Med Galaxy S4 går Samsung frem på svært mange felter, men flere spør seg er om det er for mye av det gode. De etterlyser noe nytt som folk virkelig må ha, en såkalt ”killer”-funksjon.

Blant de mest negative er Avi Greengart i Current Analysis, som mener de fleste brukerne vil bli overveldet av antall nyheter, og dra lite nytte av dem.

- Mange av dem er det jeg kaller ”du, så stilig”-funksjoner. De viser dem kanskje til sine venner én gang, men bruker dem aldri igjen, sier han til Cnet.com.

Ikke bare funksjoner
Gupta mener Galaxy S4 svært godt tåler å sammenlignes med Iphone 5, men det betyr ikke at slaget er vunnet. Han påpeker at Iphone har et svært rikt system av apper og tjenester rundt seg, samt at operativsystemet er svært brukervennlig.

Brian Marshall, analytiker i ISI sier mye av det samme, men med litt andre ord.

- Hvis Galaxy S4 brukte Apples Ios-platform og hadde Apples økosystem knyttet til seg, ville dette trolig vært verdens ultimate smarttelefon, sier han til Reuters.

Håper på duopol-slutt
Hvis skjermstørrelsen er viktig for deg er det imidlertid mye som taler for Samsungs nye flaggskip, som har over 50 prosent større skjerm enn Iphone 5.

- Du går ikke rundt med en mobil du kan surfe med lenger, men et surfebrett du kan ringe med, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom.

Han påpeker at det nå finnes andre alternativer, selv om det ikke ser slik ut på salgsstatistikkene i Norge. De siste topplistene fra Netcom og Telenor viser at Apple topper begge listene, fulgt av Samsung Galaxy S3. Apple og Samsung okkuperer de fem øverste plassene på begge listene. Vederhus mener at både Sony, HTC og Huawei har vist frem svært spennende telefoner i det siste.

- Det vi tror og håper er at duopolet Samsung og Apple skal bli utfordret i år, sier han.

Les også: Denne telefonen vil Samsung vinne verden med

<b>Tar oppgjør med apper som sladrer på deg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.