- Det første jeg spør om i en bedrift er om de husker å fjerne harddisken fra kopimaskinene når de kvitter seg med dem, sier tidligere svindler og nåværende sikkerhetskonsulent i FBI, Frank Abagnale.

Les også: - Jeg kunne lett stjålet ti ganger så mye

Han peker på at alle dokumenter som noen gang har blitt kopiert på en maskin blir liggende på harddisken i sin helhet. Derfor er det stadig flere kriminelle som kjøper brukte kopimaskiner for så å hente ut informasjonen på harddiskene.

- Om de er heldige kan de hente ut alt fra lønnslipper, som deretter kan forfalskes, til sykemeldinger fra de ansatte i bedriften. Da har de alt de trenger for å begå identitetstyveri, og mer til, sier Abagnale til DN.no.

Sosiale medier
Ifølge sikkerhetsselskapet Affinion International, og norske NorSIS er identitetstyveri en av de raskest økende og mer seriøse forbrytelsene i dagens samfunn. I november blir de offisielle tallene fra NorSIS offentliggjort.

- I dag er de fleste veldig aktive på sosiale medier, og et stort antall mennesker tenker ikke over hvor mye informasjon om dem som faktisk legges ut her. Mange har ikke engang sperrer på profilene sine, sie Abagnale.

- Om jeg går på Twitter får jeg navnet ditt, fra Facebook får jeg bosted, fødested og gjerne fødselsdato og på LinkedIn finner jeg ut hvor du har jobbet. Hva er det da stopper meg fra å kunne bli deg? Spør Abignale.

Han understreker at han selv ikke har profil på de fleste av disse nettverkene nettopp fordi han frykter misbruk.

- Dersom du skal ha konto på sosiale netteverk anbefaler jeg å låse dem for innsyn. I tillegg bør du aldri oppgi fødested og fødselsdato på Facebook, sier Abagnale til DN.no.

Ligg unna debitkort
- Her i Skandinavia er det veldig vanlig å bruke debitkort, jeg gjør selv aldri dette, sier Abagnale.

Han peker på at hver gang du trekker et debitkort gir du all din finansielle informasjon til en maskin, som flere kriminelle vil være interessert i å hacke. Abagnale peker på at det er flere eksempler på slike tilfeller i USA, og at det kun er et spørsmål om tid før det sprer seg.

- Når du betaler med debitkort blir saldoen din og alle annen kontoinformasjon eksponert. Dersom du heller bruker kredittkort eksponerer du kun Visa, Mastercard eller American Ekspress sin saldo. Og den er de fleste allerede klar over at er ganske høy, sier Abagnale.

Les også:
- Hackere kan "haike" inn i nettbanken din
Null privatliv på Facebook
Slik sikrer du deg mot hackere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.