- Den siste tiden har vi sett at det skjer en endring i metoden. Tidligere har de kriminelle brukt eposter for å lure til seg personinformasjon. Nå er det sosiale medier som er kanalen for slike angrep, sier direktør Tore Larsen Orderløkken i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Nå er det vanlig at de kriminelle forsøker å svindle til seg personinformasjon gjennom falske reklamer og applikasjoner på sosiale medier. I flere tilfeller har angriperne også benyttet seg av falske meldinger, som ser ut som de er sendt fra noen på offerets kontaktlister.

- Alle nettstedene folk bruker aktivt er attraktive for kriminelle. Spesielt de som brukes ofte som Facebook, Vine og andre sosiale medier, sier Orderløkken.

5 av 10 er bekymret for egen pc-sikkerhet
Halvparten av Norges befolkning frykter for sikkerheten på sin egen PC, viser en fersk undersøkelse fra NorSIS.

- Ut i fra det bildet vi ser i dag er det ikke rart at folk flest er bekymret, sier Orderløkken til DN.no.

Nye tall fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) viser at antallet sikkerhetsbrudd har økt kraftigere enn noen gang tidligere det siste året. I løpet av hele fjoråret registrerte NSM 8 608 sikkerhetsbrudd, i år er tallet allerede steget til 12 000 registreringer.

Lett å tjene penger
NSM registrerer hver måned rundt 50 000 infiserte datamaskiner. Lure-eposter med vedlegg, eller lenke til nettside som infiserer brukeren med trojaner er fremdeles vanlig, heter det i rapporten.

- Sannsynligheten er at disse tallene vil øke med dagens situasjon. Årsaken er at det er veldig lett for kriminelle å tjene penger på dette, og konsekvensene av slik kriminalitet, eller muligheten for å bli tatt er liten, sier Orderløkken.

Direktør Tore Larsen Ordreløkken i NorSIS.
Direktør Tore Larsen Ordreløkken i NorSIS. (Foto: ¯yvind Elvsborg)

Skummel utvikling
NSM har så langt i år håndtert 24 alvorlige tilfeller av digital spionasje. Flesteparten av disse kommer er fra utlandet. Organisasjonen mener det er vanskelig å vite om dette tallet vil øke mye i løpet av årets siste måneder. Norske myndigheter, forsvarsindustri, høyteknologi og NGOer er spesielt utsatt. Samtidig viser undersøkelsen fra NorSIS at 46 prosent ikke mottar opplæring i informasjonssikkerhet på arbeidsplassen sin.

- I den perioden vi er inne i nå ser vi at de kriminelle går etter det svakeste leddet, og når det gjelder informasjonssikkerhet er det rett og slett privatpersoner, sier Orderløkken.

Han mener hele bakteppet rundt det digitale sikkerhetsbildet er bekymringsverdig. Også om en ser på de internasjonale informasjonsinnhentingsskandalene som har preget verdensbildet den siste tiden.

- Vi ser skremmende trender i verden akkurat nå, hvor andre land er blitt mer aggressive på informasjonsinnhenting og digital overvåkning. Dette er også en av grunnene til at vi anbefaler bedrifter å øke sin innsats på informasjonssikkerhet, sier Orderløkken.

Les også:
- Vi må lære oss å låse døren
- Ikke rart Iphone ble hacket
Bankene frykter hackertrusselen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.