Måten du fremstår på sosiale medier kan dytte deg både fremover og bakover i jobbkøen, sier administrerende direktør i bemanningsbyrået Xtra, Hanne Zimmermann. Byrået står bak en undersøkelse som viser at én av tre ledere googler jobbsøkere.

Har du opplevd noe liknende? Tips oss!

Er du på utkikk etter jobb råder Zimmermann deg å styre unna partybilder, og prøve å fremstå som den personen arbeidsgiveren ønsker å se på internett.

- Forskning har faktisk vist at personer avbildet med en øl i hånden er smartere enn andre, slår organisasjonspsykolog og forfatter Espen Skorstad tilbake med.

Han advarer nå mot å google jobbsøkere.

Fraråder googling
- Det er svært fristende å google jobbsøkere, men nytteverdien av denne fremgangsmåten er høyst omdiskutert og noe vi eksperter fraråder, sier Skorstad til DN.no.

Han er administrerende direktør i selskapet Cut-e, som tilbyr tjenester i forbinelse med ansettelser. Han fraråder å bruke google og sosiale medier av flere grunner.

- Kort og godt fordi man neppe finner noe av verdi, fordi det tar lang tid og er lite ressurseffektivt. Derfor bør de mer komplekse søkene overlates til profesjonelle, mener Skorstad.

<b>Denne mannen fikk et ublidt møte med sosiale medier etter nakenvideo i nordishavet. Se videoen her!</b>

- Skuffende lite å finne
Han sammelikner googling og enkle nettsøk med å titte i noens dagbok, men fastslår at det er skuffende lite å finne der.

- Det du finner er svært sjeldent relevant i forhold til å avdekke den kompetansen som trengs. I stedet finner man alt mulig annet av privat karakter, informasjon som strengt tatt ikke angår saken, sier han.

Skorstad understreker at man må forsøke å være så objektiv som mulig når man ansetter noen, og dermed kun vurdere søkerne etter CVer, referanser og intervjuer.

- Utvelgelsen av kandidater bør være målrettet og bygge på metoder som er best egnet for å kartlegge egenskapene som trengs, for eksempel CV; intervju og arbeidspsykologiske tester. Hvis du ikke klarer å finne ut det du trenger med en slik prosess, er nok anvendelsen av disse metodene for dårlig, sier han.

Tilfeldige funn
- Hva man finner med googling er høyst tilfeldig, forklarer Skorstad.

Han mener slike søk i forbindelse med ansettelser er å kaste bort tiden, og bruker seg selv som eksempel på at nettsøk ikke nødvendigvis reflekterer søkerens kompetanse.

- Søker du opp mitt navn får du fire ganger flere treff enn om du søker på navnet til norges beste organisasjonspsykolog, sier Skorstad.

Hotellsjefen Richard Paulsen, som avslørte den kriminelle bakgrunnen til en søker med google, har et helt annet syn på saken:

<b>LES SAKEN HER: Avslørte kriminell jobbsøker med ett enkelt søk</b>

Fyll på CVen med Facebook
På samme måte som partybilder og lettkledde bilder fra Ayia Napa kan sende deg bak i køen forklarer Hanne Zimmermann. Søkeresultater kan også fylle hull i en ellers mangelfull CV, forklarer Hanne Zimmermann.

- Hvis din potensielle arbeidsgiver finner bilder der du dokumenterer tidligere verv, og viser at du er en aktiv person, vil nok det telle i din favør og dytte deg fremover i køen, sier hun.

Zimmermann har selv googlet kandidater som er blitt sendt bakover i jobbkøen etter det hun fant med et kjapt nettsøk.

- Det bør være en konsistens på hvordan du fremstår på nett og personligheten du ønsker at arbeidsgiveren skal se, er Zimmermanns råd.

LES OGSÅ: Slik gjør du comeback på arbeidsmarkedet

<b>Her vil nordiske studenter jobbe</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.