Den siste tiden har mobilbransjen vært preget av en rettslig kamp om patenter. Apple, Samsung, Nokia, Google og HTC har alle vært involvert i en juridisk runddans. Hovedtrekkene i striden har vært Apples forsøk på å få stanset salget av Samsung Galaxy II S og Samsung Galaxy Tab 10.1 i utvalgte markeder. I ettertid har eksperter kommet frem til at dersom Apple får medhold i sine krav mot Samsung kan alle telefoner basert på operativsystemet Android bli rammet.
Les mer: Android trues av Apple

Samsung svarte på tiltalen denne uken med å kreve at Apples nye Iphone 4S ikke kunne selges i Japan og Australia på grunn av brudd på flere av deres patenter.
Les mer: Samsung vil stoppe Iphone 4S

I kulissene har også HTC i det siste satt siktet på Apple og saksøkt dem med hjelp av patenter de har «lånt» av sin partner Google. Denne uken ble det klart at HTC ikke har fått medhold av amerikanske myndigheter i sine krav.
Les mer: Saksøker Apple med "lånte" patenter

Patentkrigen i mobilbransjen begynner å bli omfattende og tar mye av mediefokuset bort fra produktene og nyskapningen i bransjen. Hos Advokatfirmaet Grette mener de dette er så viktig for omdømmet til produsentene at patentkrigen kommer til å fortsette en god stund til.

 

- I begynnelsen av et produkts levetid vil det ofte være viktigere å få stanset salget i en rettssal, enn å komme til et forlik utenfor. Sentrale produkter selger alltid best rundt lansering, og ved å få utsatt lanseringen til mye av oppmerksomheten har lagt seg, kan patenthaver påføre konkurrenten betydelige tap i omsetning, fortjeneste og ikke minst markedsandeler, sier advokat Thomas Hagen i Grette.

Men et rettslig salgsforbud er nok mer en drøm enn realistisk for mobilprodusentene.

- Det er svært sjelden slike søksmål ender med et endelig forbud mot salg av et produkt. Vanligvis ender det i et forlik utenfor rettsapparatet som innebærer lisensiering eller krysslisensiering - altså gjensidig lisensiering av hverandres patenter, sier Hagen.

Les også: Loves svimlende erstatningssummer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.