– Fra norsk side har vi ikke noen grunn til å undersøke dette nærmere før vi vet hva som skjer. Vi har lave skuldre, rett og slett, forteller Kim Eilertsen, direktør for juridisk avdeling i Datatilsynet, til NTB.

Ifølge informasjon i flere medier, blant dem Washington Post, har den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) tilgang til informasjon på serverne til ni store internettselskaper, blant dem Facebook, Google og Microsoft. Selskapene avviser dette.

Påstand mot påstand
– Vi ser på det med stoisk ro, for det er påstand mot påstand. Noen hevder at NSA har tilgang, og de store selskapene som er spurt, hevder NSA ikke har tilgang, sier Eilertsen, som regner med at et eventuelt norsk framstøt mot amerikansk etterretning vil det blir koordinert med EU-organer i Brussel.

– Så vet vi fra før at det finnes regelverk som gir amerikanske myndigheter mulighet til å hente ut konkret informasjon på forespørsel, på samme måte som norsk politi kan gjøre hvis de har rettslig grunnlag for dette, fortsetter han.

Sikkerhetsregler
Kim Eilertsen maner folk til å følge alminnelige sikkerhetsregler på nett – at man må tenke over hva man legger ut om seg selv og andre. Når det gjelder personlig informasjon som sendes for eksempel via selskapenes meldingstjenester, har han følgende råd:

– Man har et tillitsforhold til leverandøren av tjenesten, og innholdet bør være proporsjonalt med den tilliten. Det er for eksempel en grunn til at vi ikke anbefaler Facebook som bærer av helseinformasjon.

Les også:
Her er presentasjonen som feller NSA
It-forsker: - Overvåking er et demokratisk problem
- Massiv overvåking av telefontrafikk i USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.