Det skapte i dag stor oppstandelse blant norske teleoperatører da vinnerne av en viktig mobilauksjon ble offentliggjort. Som ventet er Telenor og Netcom blant vinnerne, men den tredje vinneren er et helt nystartet selskap, med navnet Telco Data. Teletilsynet vil ikke si hvem eierne er , og advokaten som står som styreleder vil bare si at det er en "stor utenlandsk investor".

Det har i dag foregått mye spekulasjoner, og både utenlandske mobilselskaper og gamle norske gründere er blitt nevnt.

Men svaret ser ut til å ligge i stiftelsesdokumentene. Som grunnlegger står nemlig "AI Media Holdings (NMT) LLC". Dette er et selskap i Access-gruppen som er grunnlagt av den styrtrike amerikansk-ukraineren Leonard Blavatnik.

Les også: Ukjent selskap slo ut Tele2: Norge kan ha fått et nytt mobilselskap





Ice, Ice...
Hans selskap eier allerede ett viktig selskap innen norsk televerden, nemlig Ice. Dette selskapet var pioneren innen mobilt bredbånd i Norge, men mistet store deler av sine markedsandeler etter at Telenor og Netcom kom i gang med turbo-3g i 2007.

Nå har de sikret seg en dramatisk økning i antall mobillisenser.

- De har klart å sikre seg biter av alle de viktige frekvensene. Det er en interessant billett, sa teleanalytiker Tore Aarønæs tidligere i dag, uten å vite hvem som var kjøperen.

Styrtrik
Ifølge Forbes.com har Blavatnik en formue på 17,8 milliarder dollar. Han er aktiv innen en rekke sektorer, blant annet tele og underholdning. I 2011 kjøpte hans selskap Access opp Warner Music Group for 3,3 milliarder dollar.

I februar 2009 kjøpte Access Industries opp konkursboet etter Ice, og måneden etter kjøpte de også virksomheten i Sverige.

Ny giv
Ice bygger på frekvenser som ble ledige da det gamle NMT-mobilnettet ble slukket. Deres nett er bygget på spesielt lave frekvenser, noe som gir langt bedre rekkevidde enn de øvrige mobillisensene. Selskapets posisjon så imidlertid ut til å være truet av de nye frekvensene som ble auksjonert bort denne uken. Disse frekvensene gir mange av de samme fordelene som de Ice har bygget sin nisje på.

Ice sin gamle lisens har dessuten begrenset kapasitet til å takle mange brukere i samme område, noe som har vært et problem i byene. Men nå kan spillet være kraftig endret. Access Industries sikret seg nemlig flere lisenser enn noen andre i denne ukens auksjon. Dermed kan de tilby vanlig mobiltelefoni - hvis de ønsker, eller en svært mye bredere om mer robust bredbåndstjeneste.

Selskapet har sagt de vil legge frem planene sine på nyåret, og hadde ikke planlagt å avsløre hvem de er før dette.

Disse vant auksjonen:

Tre typer frekvenser var lagt ut for salg. Lavt tall betyr lang rekkevidde og god evne til å trenge inn i bygninger. Tele2s lisenser i 900 MHz - båndet er i ferd med å løpe ut, og siden de ikke sikret seg nye lisenser her eller i 800 MHz-båndet har de kun høyere frekvenser til rådighet:

Kilde: Post- og teletilsynet

*Eid av Access Industries, som også eier Ice i Norge





Taperen i auksjonen er Tele2, ler mer her: - Det er ganske brutalt

Les også: Ukjent selskap slo ut Tele2: Norge kan ha fått et nytt mobilselskap (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.