Både Telenor og Netcom feirer i dag, etter at de sikret seg en plass i fremtidens mobilmarked for raske internettjenester. Mobillisensene de har sikret seg kan gi lynraske nett i grisgrendte områder, der annen utbygging blir for dyrt.

Ett selskap har liten grunn til å feire. Tele2 tapte ikke bare kampen om frekvensene som når lengst – neste år mister de også viktige deler av dagens frekvenser.

- Det er ganske brutalt, sier teleanalytiker Tore Aarønæs.

Trengte mer - får mindre
Tele2 har rundt en million kunder i sitt nett, og har de siste årene investert i stadig flere basestasjoner. Selskapet har argumentert for at de trenger flere frekvenser for å bli konkurransedyktige, men nå går det altså motsatt vei.

Det kan gjøre dem mer avhengige av å leie kapasitet hos Telenor og Netcom der de ikke selv har dekning, noe som igjen kan gå utover lønnsomheten. Selskapet har foreløpig ikke svart på DN.nos henvendelser.

Les også: Ukjent selskap slo ut Tele2: Norge kan ha fått et nytt mobilselskap

Disse vant auksjonen:

Tre typer frekvenser var lagt ut for salg. Lavt tall betyr lang rekkevidde og god evne til å trenge inn i bygninger. Tele2s lisenser i 900 MHz - båndet er i ferd med å løpe ut, og siden de ikke sikret seg nye lisenser her eller i 800 MHz-båndet har de kun høyere frekvenser til rådighet:

Kilde: Post- og teletilsynet

Full pakke for hemmelig selskap
Dagens overraskelse kom i form av et selskap som foreløpig ikke vil si hvem de er. Telco Data er et nyopprettet selskap, og advokaten som står styreleder vil ikke røpe hvem eierne er. Selskapet kjøpte både en tredjedel av de langtrekkende 800 MHz-frekvensene, samt frekvenser rundt 900- og 1800 MHz.

- De har klart å sikre seg biter av alle de viktige frekvensene. Det er en interessant billett, sier Aarønæs.

Han mener dette kan signalisere et form for vaktskifte, der en ny aktør tar over som utfordrer til Telenor og Netcom. Men hva konsekvensen blir er foreløpig vanskelig å si.

Ekstremt viktig
Øyvind Vederhus i Netcom er strålende fornøyd med at selskapet har sikret seg alle tre typene lisenser som var lagt ut for salg.

- Det er ekstremt viktig for kundene og vår satsing fremover, sier han.

- Hvordan hadde det vært å ikke få disse lisensene.

- Da hadde vi hatt en veldig krevende oppgave foran oss. Det ville blitt veldig krevende å konkurrere på høyhastighetsbredbånd uten dette utfallet.

Tele2 har også tidligere bommet litt i lukkede frekvensausjoner, les mer: Bød 46.999.999 kroner for mye

Les også: Ukjent selskap slo ut Tele2: Norge kan ha fått et nytt mobilselskap

<b>Seier til Netcom og Telenor</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.