Fredag ble det klart – Nokias fremtid legges i Microsofts hender. Hjertet av deres strategi så langt rives ut. Mobilsystemet Symbian skal leve videre bare til Nokias Windows-telefoner kan overta. Og med i dragsuget går Nokias satsing på Qt, utviklerrammeverket de fikk med seg da de kjøpte norske Trolltech i 2008.

-Nei, vi satser ikke på Qt for Windows Phone, sier Nokia-toppsjef Stephen Elop fra scenen på den store mobilkongressen i Barcelona.

Les også: Nokia + Microsoft = sant

Brenner broene
Qt rakk så vidt å bli selve hjertet i Nokias programvareutvikling før den brutale beskjeden kom fredag. Nokia skal legge all sin tyngde bak Microsofts Windows Phone- system, for å skape et vitalt økosystem som kan gjøre begge selskapene konkurransedyktige. Nokia tar med seg noen programvarekomponenter når de flytter inn hos Microsoft, men Qt er ikke en av dem. Det overrasket noen eksperter, som hadde trodd Qt kunne dannet en bro mellom Nokias gamle og nye strategi, og tatt vare på miljøet av utviklere som er bygget opp rundt Qt og Symbian.

All programvareutvikling for Windows Phone skal nå baseres på Microsofts verktøy. Dermed havner både Qt og utviklere som har basert seg på systemet ute i kulden.

Elop forklarte strategien på Mobile World Congress i Barcelona.

- Vi vil ikke skape en delt utviklerplatform. Det kan forvirre utviklerne og konsumentene. Vi kunne risikert å skape et miljø der Windows phone ville utviklet seg saktere enn konkurrentene fordi vi har to store utviklerverktøy, sier han.

Fremtidsplaner
Qt kan likevel ha en fremtid i Nokia – eller utenfor. Elop holder døren åpen, men gjør det klart at mye er usikkert.

- Jeg ser det er mye spekulasjoner om Qt del av vår ”next billion strategy”. Jeg vil gjøre det veldig klart at vi ikke har ikke tatt noen avgjørelse om dette, sier han.

Nokias ”next billion strategy” handler om billige telefoner til den delen av verdens befolkning som ennå ikke har en mobiltelefon. Dette er med andre ord de billigste og enkleste mobilene.

I tillegg er Meego, Nokias andre operativsystem, bygget på Qt. Å satse på Meego var ifølge Elop en mulighet, men utviklingen gikk for sent.

Signalene fra Elop tyder på at det fremdeles skal satses på Meego, men det vil trolig legges mye mindre krefter bak prosjektet. Meego omtales som en av flere mulige prosjekter for å skape nye store gjennombrudd som endrer markedet - en gang i fremtiden. Dette er noe helt annet enn hvis Meego hadde vært et sentralt satsingsområde. Og Elop understreker at dette bare er en av flere hester Nokia kan komme til å satse på i fremtiden.

- Vi vil sende ut vår første Meego i år og transformere dette til en del av neste generasjons ”disruptions”. En del av utforskingen av veien fremover, sier Elop.

Les også meldingen på Qt-bloggen om utviklingen, der det blant annet understrekes at Qt brukes mye på andre, ikke-mobile platformer.

Mye Symbian i vente?
Nokia har ikke offentliggjort noen dato for sin første Windows-telefon. I mellomtiden er de avhengige av å holde maskineriet gående med Symbian - systemet de selv ikke tror på. Aller helst bør utviklingen fortsette også blant andre Symbian-utviklere.

- Det er minst en kvart milliard Symbiantelefoner på markedet i dag eller som vil selges fremover og som Qt- rammeverk. Vi vil fortsette å støtte dette i kvartaler og måneder, sa Elop.

Flere kommentarer i aviser går imidlertid i retning av at dette er en mager trøst, og neppe vil få mange utviklere til å satse videre på Symbian - et system som er dødsdømt av sin egen eier.

Se Elops spørsmål- og svar fra presentasjonen i Barcelona

Les også: - Dette er dramatisk

<b>Skal bygge den tredje "verdensmakt"</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.