Facebook har invitert til en storstilt lansering i kveld norsk tid. Ifølge den engelske teksten er presse og analytikere invitert til lanseringen av «vårt nye hjem hos Android». Rykteflommen på internett har allerede konkludert med at det er snakk om en Facebook-telefon.

Selve telefonen skal være produsert av HTC og ha kodenavn HTC First. Ifølge lekkasjer publisert flere steder på nettet er det snakk om en moderat spekket smarttelefon som i seg selv er ganske uinteressant.

Det er langt mer interessant å se hvilke ringvirkninger programvaren til Facebook får.

I bunn og på topp
Noen har snakket om at Facebook-telefonen får et eget Facebook-operativsystem. Dette virker veldig usannsynlig siden Facebook selv snakker om sitt «nye hjem hos Android».

Det er mest sannsynlig at det er snakk om et skall til Android. En smarttelefon kan ses på som et egg. Man har plommen som er de fysiske komponentene, hviten er en programvarekjerne som snakker med komponentene, og det siste laget er skallet. Skallet er det vi brukere ser når vi bruker telefonen, og består av grafikk, apper og tjenester. Mange har antakelig hørt om HTCs Sense-skall og Samsungs TouchWiz-skall.

Med et Facebook-skall vil Facebook-funksjonaliteten gjennomsyre hele telefonen - det blir ikke lenger nødvendig å starte Facebook som en egen app.

Dermed kan Facebook gi deg muligheten til å automatisk sende meldinger og ringe med deres egen tjeneste i stedet for å bruke sms og mobilsamtaler. For mange betyr dette at de ikke lenger trenger så mange ringeminutter og sms-er på abonnementet sitt, men kan bytte til et langt rimeligere abonnment.

Taperen er mobiloperatørene.

- Uunngåelig
- Alle mobiloperatører som har lyst til å overleve har skjønt at det er mobildata som er fremtiden. Vi etterstreber som alle andre å finne forretningsmodeller som gjør oss levedyktige uten å være en leverandør av bare dekning. For å klare dette må vi omfavne og utnytte mulighetene som ligger i sosiale nettverk som Facebook og andre nettjenester kundene våre bruker, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Selv om Facebook potensielt kan ta inntekter fra mobiloperatørene er spørsmålet aksjonærene stiller seg langt vanskeligere: Hvordan kan Facebook tjene på å få deg til å slutte å sende sms?

Les også:
Slik unngår du å bli "melket" mens du snakker

Ditt neste mobilselskap: Facebook, Google eller Microsoft? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.