I går kom det frem at NSA mellom 2010 og 2011 ledet et pilotprosjekt der de samlet lokaliseringsdata på amerikanske borgere ved å følge med på hvor mobiltelefonene deres befant seg, skriver NY Times.

Dermed føyer avsløringen seg inn i rekken av avsløringer om NSAs overvåkningsarbeid, som begynte med PRISM-skandalen i sommer.

Aldri offisielt
Leder for nasjonal sikkerhet i USA, James Clapper, bekreftet i går at byrået hadde hatt et slikt prosjekt, men at det aldri ble fullverdig iverksatt. Clapper sa at prosjektet gikk ut på å finne folk gjennom bruk av data fra forskjellige mobiltårn, skriver NY Times.

Clapper skal også ha sagt at prosjektet ble lagt på is fordi det nærmet seg brudd på flere amerikanske lover.

«I 2010 og 2011 mottok NSA stikkprøver for å teste systemenes evne til å takle et dataformat på denne størrelsen, men denne dataen ble aldri brukt til noe annet og ble ikke brukt i etterforskninger», skriver NY Times.

Lover å informere
Clapper lovet at dersom NSA skulle sette i gang et slikt prosjekt ville kongressen bli informert med en gang. Likevel uttrykte flere senatorer skepsis overfor dette, og sa at de tvilte på at NSA ville være helt åpne om prosjektene sine.

Siden Edward Snowdens avsløringer i sommer har det vært stor skepsis til måten amerikanske myndigheter driver etterretningsarbeid. Flere store selskaper har gått ut og bedt om mer åpenhet fra NSA og sikkerhetstjenestens side.

Les også:
Stoler ikke lenger på Microsoft
NSA vet hvem vi kjenner
Zuckerberg: - NSA ødelegger for alle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.