Suksessoppskriften for IP-telefoni var lenge pris. Det ga Telio en fantastisk vekst i starten, men nå har det stoppet opp i Norge, selv om veksten fortsetter i andre land. Samtidig ruller pengene inn i rekordfart.

Les mer om resultatene for fjerde kvartal: Stø kurs for Telio

Nå satser selskapet på ny vekst, og et sentralt virkemiddel er å lokke med nye stilige dingser og tjenester – som skal appellere til lysten i tillegg til forstanden.

- Dingser er blitt viktig, ikke for at vi skal selge dem, men for at vi skal levere tjenestene våre på dem, enten det er en tv, video eller en iPad, sier admininstrerende direktør Eirik Lunde.

Han sier kundene skal få de samme tjenestene, med samme priser og samme telefonnummer på alle disse dingsene – samt mobiltelefoner.

En telefon, radio og nettdings?
En av nyhetene fra selskapet er nå ventet i mars. Telio Touch er en telefon som ser ut som en liten tv med en stor høyttaler. I tillegg til telefoni er den utstyrt med et vell av andre nettjenester. Gjennom såkalte ”apps” små programmer som er velkjente på Apples iPhone, kan man gjøre alt fra å høre på radio til å sjekke været, se matvideoer fra Matprat eller finne trikketider. Tanken er at denne skal være en rask måte å sjekke viktig informasjon på for hele husholdningen – uten å vente på at pc-en starter opp.

Dagensit.no har så vidt fått se på den, og det virker som et lekkert lite produkt, selv om den mangler vanlig nettleser. Prisen kan havne rundt 1500 kroner, avhengig av sponsing, opplyser Lunde. Maskinvaren er laget av Open Peak, mens Telio står for tjenesteutvikling.

Lynraskt ute
Men det er ikke bare egne dingser som skal fylles med Telios tjenester.

- Telefoni kan være mange flere steder enn man er vant til, sier Lunde.

Ett av disse stedene kan fort bli Apples nye tavle-pc- iPad. Den ser ut som en forvokst iPhone, men er ikke ment å være en telefon. Det kan den likevel bli, ettersom den kan støtte både trådløse nett og 3G-mobilnett.

- Vi har ringeapplikasjon klar for iPad. Den var klar allerede den første kvelden, forteller teknologisjef og med-gründer i Telio, Alan Duric.

Duric er kjent for å være en mer enn gjennomsnittlig ivrig teknologientusiast, og lastet altså ned utviklerprogramvaren til iPad med én gang. Dermed kunne han lage et Telio-program som kan gjøre det mulig å ringe med iPad med én gang tavle-pc-en kommer ut på markedet.

Les også: Her er iPad

Telio på iPhone
Utviklingsarbeidet for iPad var nok ikke så tungt, ettersom Telio allerede hadde utviklet en ringe-applikajson til iPhone som nå vises frem. Den gir mulighet for videotelefoni, og funksjonaliteten likner svært mye på Apples egen telefon – bortsett fra at det er gratis å ring fasttelefoner fra trådløse nett - og fra 3G hvis du har et abonnement med flat takst. IP-telefonipriser kan dermed spre seg til flere apparater enn fasttelefonen.

- Du går forbi hele det tradisjonelle nettet og ringer for kroner null, samtidig som du ringer fra ditt eget nummer, sier Eirik Lunde.

Vil ha-faktoren
Telio ble kjent for prisene, men har mulighet til å vinne på design, kule nye håndsett og tjenester, mener analytiker Peder Strand i SEB Enskilda. Han beskriver Telio som et ”usedvanlig stabilt og svært lønnsomt selskap”. De siste årene har de fokusert på lønnsomhet i Norge og fått veksten ute. Nå håper de på en ny vekst, og Strand tror de har vel så stor sjanse til å oppnå dette gjennom nye produkter som videotelefoni, fremfor lavere priser. For svært mange kunder går ikke etter det billigste, påpeker han.

- Det er ikke mange som har videotelefoner hjemme, og folk med familie langt borte kan synes det er interessant. Det kan revitalisere veksten også i Norge, mener Strand.

Duric har også tro på video hjemme.

- Skype sier de har 50 milliarder videominutter på deres nettverk på ett år. Dette blir stort, sier han.

Strand har også sans for Telio Touch, som han beskriver som en kul sak som kobles på nett uten noe plunder.

IP-telefoni på mobil tror han derimot fremdeles vil være for litt spesielt interesserte, nettopp fordi det er litt mer plunder enn vanlig telefoni.

- Er det brukervennlig nok for massemarkedet?

- I starten blir det sånne som oss som bruker det, sier Eirik Lunde, med henvisning til seg selv og undertegnede journalist.

Les også: I kø for iPhone-penger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.