Verdens mobilbransje håver hvert år inn enorme milliardbeløp fra kunder som tar med seg mobilen til utlandet. Men nå tikker klokken mot midnatt for den europeiske bransjens gullhøne.

- Roaming-priser er et klart bevis på at det indre markedet ikke er godt nok integrert. Europeiske brukere nøler med å bruke mobilen når de reiser i utlandet, sa Monika Štajnarová i forbrukerorganisasjonen BEUC under EU-parlamentets høring om roaming denne uken.

Parlamentet diskuterer et forslag fra EU-kommisjonen som kan få reisende over hele Europa til å juble.

- Målet er at prisen i utlandet skal være på nivå med det en vanlig lokal mobilsamtale koster, sier Willy Jensen, som er post- og teleråd i Norges EU-delegasjon i Brussel til Dagensit.no.

Dagensit.no har avslørt at norske mobilaktører stikker av med mesteparten av gevinsten når du betaler blodpris for å bruke mobilen i utlandet.

Les saken: <b>Skylder på utlendingene - håver inn pengene selv</b>

Lik pris, over alt
Hvis alt går etter planen vil du rundt 2016 kunne bruke mobilen i hele EU-området like mye som hjemme, og ikke merke det på regningen.

I dag er situasjonen en ganske annen.  

- Jeg fikk en regning på 20.000 kroner under askeproblemene tidligere i år. Det visste jeg ville komme, men tenk på de som har barn på 14 år som spiller spill, hører musikk eller ser video på mobilen på reise, sier Jensen, som mener situasjonen er svært usunn.

Problemet med roaming er at konkurransen ikke fungerer - operatørene tjener rett og slett mer på å flå kunder som gjester dem enn å tilby rimelige priser. EU-tall viser at datatjenester ofte koster mer enn 50 ganger mer for gjester enn lokale brukere, mens tale typisk er tre ganger så dyrt.

To-fronts-krig
Nå angriper imidlertid EU dette fra to kanter: For det første skal det settes stadig lavere makspriser frem mot 2015. Da håper man at strukturelle grep vil ha fått i gang konkurransen, så prisene kan falle videre av seg selv.

Det andre tiltaket er nemlig å prøve å endre spillereglene I markedet. EU-kommisjonen har foreslått å pålegge bransjen å åpne for egne roaming-leverandører. Tanken er at hvis mobiloperatøren din er dyr i utlandet kan du velge en annen for reiser, og fremdeles ha samme telefonnummer. Dette åpner for egne roamingspesialister, som lever av å presse prisene i utlandet – eller gamle giganter som tar samme rolle.

Dette er godt nytt, mener bransjeveteran og gründer i mobilsekskapet Hello, Nadir Nalbant.

- Roaming har fra starten vært håndtert av et kartell med kunstig høye priser. Så alle tiltak som kan bidra til å få brutt kartellet vil være veldig positivt for forbrukerne, sier Nalbant.

- Bør ha like priser
Hello leier i dag kapasitet i Telenor og Netcoms nett, og Nalbant forteller at de er bundet til prisene Telenor og Netcom har forhandlet frem i utlandet. Men med egen forhandlingsrett kan de presse disse prisene, eller finne alternativer, mener Nalbant.

Nalbant tror tiltaket kan få ned prisene over tid, men synes selv at det enkleste her ville vært det beste.

-Tariffene for gjestebrukere og lokale brukere burde vært de samme. De kunne bestemt at det ikke var lov å ta mer for gjestebruker enn den høyeste av lokale prisen, for kostnadene er de samme, sier han.

Et liknende syn ble presentert for EU-kommisjonen. Operatørene bør pålegges å tilby en felles-europeisk pris som er ganske lik den lokale, sa Emmanuel Forest i Bouygues Telecom. Han tviler på om egne roaming-avtaler vil gi effektiv konkurranse fordi det vil være fordyrende, særlig for de minste aktørene.

Makspriser foreslått for roaming i EU-området av EU-kommisjonen. Sluttbrukerpriser og grossistpriser (i parentes). Alle priser i eurocent, uten moms

* Grossistprisene er det din norske operatør må betale den utenlandske operatøren. EU håper konkurransen vil tilta og presse prisene til sluttbrukere lenger ned, men vil beholde maksprisene inntil videre som et sikkerhetsnett.

Kan bli lavere
EU vil altså ikke godta at mobilprisene blir sand i maskineriet for handel over landegrensene, og Jensen er overbevist om at dette vil løse seg.

- Dette må løse seg, akkurat som høye termineringspriser lokalt, sier han.

Men utenfor EU er prisene fortsatt like høye. Jensen tror imidlertid at fjerning av terminering i EU kan smitte, og påpeker at den FN-organet ITU skal ha et møte i vår, hvor internasjonal regulering står på dagsordenen.

- I beste fall får Europa gjennomslag for regulering av roaming, sier Jensen

Les også:

<b>Føler seg ranet: Nekter å betale før Telenor viser kortene</b>

<b>Skylder på utlendingene - håver inn pengene selv</b>

Skulle kostet 52 øre - selges for 90 kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.