Det er ingen tvil om at mange er spent på å få se årets selvangivelse. De to siste årene har trengselen vært så stor på nett at Altinns systemer har knelt under presset når ligningen legges ut. I år har de nyssgjerrige fått en ny mulighet.

- Ja, du kan få se selvangivelsen 19. mars, to uker før de andre, sier Unni Vikane, tjenesteeier for selvangivelsen i Skatteetaten.

Datoen flest vil få tilgang til selvangivelsen er 2. april, og det kan drøye helt til 10. april før den ligger i posten. Men hvis du vil være med på tjuvstarten har du dårlig tid.

- Du må melde deg som e-bruker i løpet av morgendagen, 1. mars, for å bli med, sier Vikane. Hun garanterer at de som er det i løpet av kvelden får være med.

Premierer de digitale
Fra og med årets oppgjør kan du få alt digitalt og ingenting på papir, hvis du melder deg som e-bruker på Skatteetatens nettsider. Dette er en utvidelse av det som tidligere het ”e-aktør”.

For første gang i år premierer dessuten Skatteetaten nettbruk. Som e-bruker vil du få selvangivelsen tidligere, og du vil også få raskere respons fra saksbehandler, forteller Vikan.

Hittil har rundt 570.000 meldt seg, men dette er en relativt liten andel av de fire millionene selvangivelsene som sendes ut hvert år. At så mange fremdeles mottar papir gjør at Skatteetaten må opprettholde to systemer, og det koster dem store summer i porto og administrasjon.

- Nettjenester handler også om bedre service for brukerne, men vi får ikke miljøgevinsten og kostnadseffekten hvis folk også skal ha papir, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Anette Bjerke.

Mangler 230.000 e-brukere
Målet for året er 800.000 rene e-brukere, og det skal kanskje holde hardt, med bare ett døgn igjen av fristen. Men Vikan håper mange vil la seg friste av tidlig utlevering.

- Det mest effektive hadde nok vært å lokke med én prosent mindre i skatt, men folk er veldig nysgjerrige på selvangivelsen også, sier hun.

Tidligere var skatteetaten pålagt å sende papirkopi av skatteoppgjøret til alle som ikke hadde sjekket skatten innen syv dager. Dette er nå endret - så hvis du har meldt deg som e-bruker vil du uansett ikke motta noen papirkopi.

Tidligere oppgjør
Nytt av året er også at veiledningen til selvangivelsen ikke lenger vil sendes ut på papir. Den legges ut på nett, og de som ønsker papir kan oppsøke nærmeste skattekontor.

De som fremdeles insisterer på å levere på papir må dessuten vente lenger på oppgjøret.

- Første skatteoppgjør kommer 26. juni og vil gjelde de som er ferdigbehandlet da. Vi kan ikke love at dette gjelder alle som leverer digitalt, men de som leverer på papir vil tidligst få oppgjøret 7. august, sier Vikan.

Du trenger altså ikke være e-aktør for å oppnå dette, men selvangivelsen må leveres digitalt, eller du må være en av de 2,7 millionene som ikke gjør noen endringer. Totalt gjelder dette rundt 80 prosent av skattebetalerne.

Folk med næringsinntekt kan få oppgjøret 7. august, eller 16 oktober.

Mye unyttig informasjon
Mye går raskere når det digitaliseres, men Vikan forteller at de fremdeles får mye ekstraarbeid fordi folk skriver merknader til ting som er helt korrekt utfylt og ikke trenger ekstrainformasjon. Det skal dreie seg om rundt 400.000 spørsmål og vedlegg, som alle må behandles av saksbehandler.

- Ifølge interne tall har 70 prosent av dem ingen betydning for ligningen, sier Vikan.

Hun oppfordrer folk til å spørre Skatteetaten eller lese rettledningen hvis de er usikre, fremfor å skrive slike merknader.

Les også: En av tre ville valgt mobilen

Trodde de ble angrepet da Johaug satte opp farten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.