Det skapte mye oppmerksomhet da Nokia-sjef Stephen Elop tidligere i år la frem sin visjon for selskapet. Nyheten kom først i form av et dramatisk notat, som beskrev hvordan Nokia sto på en "brennende platform", og måtte kaste seg ut i det ukjente for å overleve. Notatet viste seg faktisk å være skrevet av Elop, og samme uke la Nokia frem planen om å bytte ut sitt operativsystem Symbian med Microsofts Windows Phone-system.

Les også: Nokia-sjefen: - Vi står på en brennende plattform

Nå får dette også følger for Nokias stab. Nokia sendte først ut en melding om at de kvitter seg med ansvaret for Symbian. Konsulentselskapet Accenture tar over det dødsdømte systemet, som fremdeles er verdens største operativsystem for smarttelefoner. På lasset følger 3000 Nokia-ansatte, som nå overføres til Accenture.

Nedbemanning
I tillegg sendte Nokia i dag ut en melding om at ytterligere 4000 ansatte skal ut innen utgangen av 2012. Målet er å spare en milliard euro per år fra 2013. Ifølge meldingen er det særlig de ansatte i Danmark, Finland og Storbritannia som rammes. Nokia har også en viktig avdeling i Norge fra oppkjøpet av Trolltech. De lager QT, som er utviklerverktøyet som blant annet Symbian er basert på. Meldingene fra Nokia nevner ingenting om Norge eller Qt.

Les også: Derfor dropper Nokia norsk programvare

Nokia er fremdeles verdens klart største produsent av mobiltelefoner, men markedsandelene har falt, og i markedet for dyre smarttelefoner er de blåst av banen av Apple og delvis HTC. Symbian-platformen har fått mye av skylden for dette, og Elop har lagt mye vekt på at Nokia ikke har lyktes i å skape et konkurransedyktig økosystem rundt Symbian.

Som en del av avtalen har Accenture har forpliktet seg til å levere fremtidige smarttelefon-økosystemtjenester til Nokia basert på Windows Phone plattformen. Nokia på sin side forplikter seg til å behandle Accenture som foretrukket partner for utvikling av smarttelefoni-aktiviteter, og som foretrukket leverandør av tjenester.

Avtalen er ventet å bli fullført i løpet av sommeren og overførselen av ansatte er ventet fullført i løpet av året.

Les også: Skal bygge den tredje "verdensmakt"

En utrolig historie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.