Nokia er fortsatt verdens største produsent av mobiltelefoner, men i markedet for de mest avanserte mobilene, såkalte smartmobiler, er det finske selskapet havnet i skyggen av Samsung, HTC og ikke minst Apple.

For nervøse investorer og analytikere betyr det at de er usikre på fremtiden til Nokia, og aksjekursen har falt i likhetene med utbyttene de siste årene. Samtidig har Apple-aksjen gått i været, mye på grunn av suksessen med iPhone. Marginene på de dyreste mobilene er høye, og da er det liten trøst for investorer at Nokia masseproduserer billige mobiler.

Nytt operativsystem
Nokis nye flaggskip har fått navnet E7, og skal ha en stor trykkskjerm og et fullt tastatur. Ifølge Reuters kilder skal den vises frem på et arrangement Nokia holder i London neste uke.

De skal også vise frem en modellen N8, som bruker den siste versjonen av operativsystemet Symbian 3. N8 ble første gang vist frem i april, og skal komme i butikkene i slutten av måneden.

Den har et kamera på 12 megapiksler, men prossesoren er tregere enn på toppmodellene til Apple og Samsung.

Nokia har gjennom flere år satset på Symbian, som har slitt i konkurransen med Apples operativsystem iOS og Googles Android. Analytikere er nå spente på om Nokia har fått sving på Symbian, og om det kan være konkurransedyktig.

- Ikke råd til å feile
- De har gjort noen store forpliktelser for å fikse Symbian, og det første flaggskipsproduktet som skal brukes systemet. De har ikke råd til å feile, sier Ben Wood fra bransjeanalyseselskapet CSS Insight til Reuters.

Et av problemene for Symbia så langt, er at programvareutviklere har konsentrert seg om konkurrentene Android og iOS, og også Blackberry. Tilgangen på apper spiller en stor rolle når kundene skal bestemme seg for hvilken mobil de vil kjøpe.

Nokia-sjef Olli-Pekka Kallasvuo ryktes å skulle ertstattes, og dersom Symbian ikke blir en suksess, skjer det heller før enn senere, mener bransjekjennere.

Knall og fall for aksjen
Siden iPhone ble lansert for tre år siden, har Nokias aksje falt dramatisk.

Selvom Nokia selger 13 ganger så mange mobiler som Apple, passerte den amerikanske produsenten Nokia ifjor som den mest lønnsomme mobilprodusenten.

- Alle er veldig nysgjerrige på brukergrensesnittet på Symbian 3. Vi vil trolig få se et bra design med vekt på trykksjerm og til konkurransedyktige priser, men det store spørsmålet er: Har de endelig fikset brukergrensesnittet, sier analytiker Francisco Jeronimo fra IDC til Reuters.



Les også: Lei en dings

- Nokia på sjefsjakt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.