Som konstitutert konsernsjef fikk John-Arne Haugerud gleden av å presentere resultatene for EDB Business Partner onsdag morgen. I januar ble det kjent at Endre Rangnes som har ledet EDB siden 2003 går til Lindorff og at Haugerud ble konstituert i stillingen inntil videre.

Selskapet greier ikke å leve opp til forventningene i fjerde kvartal, og ender opp med et resultat før skatt på 74 millioner kroner. Analytikerne hadde på forhånd spådd et resultat på 106 millioner kroner.

- 2009 var et av de mest utfordrende årene noensinne for IT-servicemarkedet. Vi opplevde redusert ettersprøsel slik også resten av bransjen gjorde, men EDBs forbedringsprogram hjalp oss med å opprettholder tilfredsstillende lønnsomhet. På tross av de vanskelige markedsforholdene har kundene våre vist stor tro på EDB, og det har hjulpet oss tilå få en rekordstor ordreinngang på 8,6 milliarder kroner i 2009, sier Haugerud i en kommentar.

EDB-aksjen faller 6,06 prosent på Oslo Børs.

Ikke utbytte
EDB anbefaler å ikke betale ut utbytte for 2009.

- Vi prioriterer heller å redusere gjelden, sier Haugerud på dagens presentasjon.

Det nordiske markedet for IT-tjenester falt i 2009 som følge av redusert etterspørsel, som igjen førte til press på prisene.

Det var imidlertid noen av markedsområdene som viste vekst, og EDB styrket sin posisjon innen bank og finans.

"Ved starten av 2010 er det fortsatt motvillighet knyttet til investeringer. EDB opplever vekst i serviceområdene der standardisering av IT-infrastruktur og automatisering av arbeidsprosesser er del av kostnadskuttprogrammer. Dette reflekteres gjennom lavere etterspørsel etter utviklingsprosjekter, som har en negativ effekt på EDBs inntekter", skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Venter vekst
Markedsanalysebyråene IDC og Gartner venter ifølge EDB en forbedret trend i IT-servicemarkedene i løpet av 2010, med utsikter til vekst i andre halvår.

EDB sier på onsdagens presentasjon at selskapet venter at andre kvartal 2010 kommer til å bli bedre enn første kvartal, i motsetning til 2009, da markedet ebbet ut.

"På bakgrunn av en usikker markedssituasjon kommer styret i EDB til å holde et sterkt fokus på kostnadsreduksjon for å forbedre selskapets lønnsomhet, inklusive tiltak for å forenkle verdikjedene og større grad av implementering i offshorestrukturer", skriver selskapet.

EDB har startet 2010 med å fortsterke salgsfokuset i prioriterte områder, og har også lansert et program for å forenkle markedsføringsbeskjeden gjennom å etablere en revidert merkeprofil for selskapet.

"Styret forventer at med tiltakene som er iverksatt så kan EDB oppnå tilfredsstillende lønnsomhet relativt til markedsposisjonen", skriver selskapet.

Les også andre artikler om EDB Business partner:

Usikre EDB-milliarder

Rangnes selger unna

Aksjen stupte da sjefen sluttet

EDB mister toppsjefen



* i følge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.