Salget av den knøttlille billig-pc-en Asus Eee går så bra at produsenten har hatt leveringsproblemer. Nå kommer pc-en til Norge.

Den Taiwanske pc-produsenten Asus annonserte på tirsdag at de kommer til å lansere Asus Eee i Norden i juni 2008. Pc-en veier under 900 gram, kjører Linux, og vil få en anbefalt utsalgspris på bare 2 550 kroner inkl. mva.

- Dette er første gang en mobil løsning som dette tilbys til en så lav pris, sier markedssjef Mikael Koark i Asus Nordic i en pressemelding.

Les også: Lanserer bærbar PC til en tusenlapp

  En av grunnene til at pc-en kan selges så billig, er at den benytter Linux isteden for Windows. Dermed slipper brukerne lisenskostnaden til Microsoft. Pc-en er likevel kompatibel med Windows, slik at man kan installere dette selv om man skulle ønske det. Asus har også planer om å levere en variant av Eee med Windows forhåndsinstallert.

HP følger etter Asus
Salget har gått over all forventning etter at Asus lanserte sin Eee-pc i fjor. Bare i USA ble det rett før jul solgt rundt 20 000 Eee-pc-er i måneden, og Asus har som mål å selge fem millioner maskiner innen utgangen av 2008. Ifølge Reuters har selskapet ambisjoner om å bli verdens femte største leverandør av bærbare pc-er innen 2010.

I motsetning til hva mange i bransjen har trodd, har det vist seg å være et marked for små Linux-baserte pc-er. Dette har fått andre pc-produsenter til å komme etter med lignende produkter. HP lanserte nylig sin ultraportable Linux-pc, HP 2133 Mini-Note. Denne pc-en er foreløpig tilgjengelig bare i USA, men vil dukke opp også her i Norge en gang til høsten.

Lett å bære, lett å lære
  Det merkelige navnet Eee står for "Easy to learn, work, play", "Excellent Internet experience" og "Excellent mobile computing experience". Tanken er altså at dette skal være en liten og lett pc som skal være enkel å bruke.

Bruksanvisning skal ikke være nødvendig, hevder Asus. Brukeren kan velge mellom to ulike Linux-baserte brukergrensesnitt, avhengig av om hvor avansert pc-bruker man er. Over 40 programmer følger med, slik at man raskt skal komme igang uten å måtte installere noe.

Lettvekter
Asus Eee veier bare 900 gram, noe som gjør den til en av de aller letteste pc-ene på markedet. Istedet for en tradisjonell, roterende harddisk er den utstyrt med en 4 GB flashdisk (SSD - Solid State Disk). Bruk av flashdisk bidrar til at maskinen tåler røffere behandling.

Pc-en er ellers utstyrt med en Intel-prosessor, 7-tommers skjerm, innebygget 802.11b/g trådløst nettverk, 512 MB internminne som standard, samt et web-kamera. Batterilevetiden er oppgitt til 3 timer.

Les også: En terabyte i pc-en (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.