Facebooks norgessjef Rune Paulseth har sjelden uttalt seg til pressen siden han ble ansatt for fire år siden.
Det er det slutt på nå. Etter skandaleåret i 2018 har selskapet lagt en ny strategi for kommunikasjon med brukere, pressen og myndighetene. Den innebærer blant annet at Paulseth skal bli mer synlig i det norske markedet.
Denne uken arrangerer Facebook et eget pop-up-event fredag og lørdag på Youngstorget. Der skal hvem som helst kunne stille hvilket som helst spørsmål til Facebook – og Paulseth skal delta i debatter om Facebooks rolle i samfunnet.
Samtidig har Facebooks kommunikasjonsteam lagt en intervjuplan for Paulseth i store norske medier: Onsdag ble han intervjuet av Morgenbladet og Aftenposten, torsdag var han på «God Morgen Norge» på TV 2 og i intervjuer med DN og Dagbladet og fredag venter NRK.
– Hvorfor er det så viktig for dere å gjøre dette nå?
– Vi har evaluert 2018 og det som skjedde da. Det har endt i en strategi for 2019, sier Paulseth.
En viktig del i denne strategien er mer åpenhet og transparens – blant annet gjennom at Paulseth skal bruke mer tid på å være synlig i den norske offentligheten.
– Det handler om å snakke om hva brukerne er opptatt av – det vil si 3,3 millioner nordmenn hver eneste dag. For eksempel hvordan vi håndterer data og innsyn. Og det handler om opinionslederne – medier, myndigheter og andre som har meninger om Facebook – som har andre spørsmål igjen – noe som påpekes i disse krisene eller utfordringene vi har hatt, sier han.
Paulseth bedyrer at Facebook har lært av skandalene.
– Vi har rett og slett vært altfor langsomme og reagert altfor tregt i henhold til det faktum at vi har sett på verdien av Facebook mye mer isolert enn det vi burde ha gjort. Vi har ikke sett de sosiale konsekvensene av hva slike ting vil bety. Vi er nødt til å sikre at datalekkasjer eller slike ting ikke skjer, og det gjør vi gjennom å investere penger i tiltak.
– Hva er det viktigste for Facebook i 2019 etter det trøblete året dere hadde i fjor?
– Ett ord: Tillit. Det er blitt et moteord, men det er helt eksepsjonelt viktig for Facebook. Vi har 3,3 millioner brukere i Norge, og alle har forskjellig oppfatning av hva Facebook er. Alle som bruker Facebook, må 1) føle at de har tillit til at vi håndterer det vi registrerer om dem og hva de gjør, på en riktig måte, og 2) at de har tilgang til disse dataene og kan håndtere det selv – hvor brukeren kan håndtere sine data og slette sine data på en effektiv måte.
«War room»
Paulseths forrige offentlige opptreden var under Mediekonferansen i Strømstad i oktober. Da hadde han ikke mulighet til å snakke med pressen etter sitt foredrag.
Under foredraget snakket Paulseth om hvordan Facebook har satt ned egne «war rooms» for å jobbe med utfordringene de har hatt på plattformen, blant annet relatert til skandalene rundt ulike politiske valg.
– Systemene som er laget for i utgangspunktet å gjøre bra ting, blir brukt imot oss under valg. Vi har vært for naive på hvordan vi kan håndtere det. Vi har sett tradisjonelt på hva et angrep er: Vi har sett på hackerangrep eller tekniske angrep, noe som kanskje har med at vi er et teknologiselskap. Men det har vi lært veldig mye av nå og vi ser at de siste valgene vi har hatt, der dette problemet er minimert og til dels nesten borte. Dette er en pågående greie, for det å angripe demokratiet er det noen som alltid har som mål, så vi er nødt til å være på og se at det kommer nye måter å angripe på. Det er ekstremt viktig for oss.
– Du er jo iblant på møter med resten av landssjefene, og hvordan er det å sitte internt og se hvordan mediene skriver om det som skjer hos dere?
– Det kan til tider være tøft, det. Men jeg tror også at vi på innsiden har innsikt i hva som fungerer – og akkurat det med åpenhet har kanskje vi opplevd at det har vært manglende part. Vi vet at vi har gode svar på det som skjer og bør være mer ute og fortelle de historiene om hvordan vi jobber, hvordan vi ønsker å jobbe fremover, ikke minst alle de gode sakene om hva plattformen gjør som er veldig, veldig bra.
Paulseth forteller at han og de andre landssjefene i Europa har månedlige møter. En gang i hvert kvartal er han på Facebooks hovedkontor i Palo Alto.
– Vi landssjefer i San Francisco en gang i kvartalet. Da får vi innsikt i hvordan vi ønsker å drive landene fremover – og er innom ulike temaer som kommunikasjon, policy, mediepartnerskap, supportfunksjoner og den kommersielle biten.
Øyeåpner for Zuckerberg
Paulseth sier han har sympati med Facebook-sjef Mark Zuckerberg, som i fjor måtte stå skolerett og forklare seg foran Kongressen i USA.
– Som menneske synes ingen det er ålreit. Jeg kjenner han ikke personlig, men vi møter ham jo i ulike settinger. Jeg tror ikke det er noen forunt å stå foran Kongressen på den måten, men jeg tror det er en øyeåpner for ham og for selskapet som gjør at vi skjønner at vi må ta slike ting på alvor. Jeg sier det rett ut: Han er den mest inspirerende sjefen jeg har jobbet for, men jeg skjønner også at det er utfordrende å drive et selskap som holder på med ting ingen har gjort før.
– Det kommer flere kritiske saker og kriser. Tror du dere kommer ut på den riktige siden av dette?
– Definitivt. Jeg tror vi også har lært at det kan være de minste tingene vi ikke er bevisst, som blir store, fordi vi ikke har sett konsekvenser av det eller om det er feil timing. De store tingene, tror jeg vi har steinkontroll på. Vi investerer titalls milliarder kroner for å forsterke den biten av arbeidet vårt, men vi går jo fort fremover. Nå skal ikke jeg snakke for Mark Zuckerberg, men jeg tror ikke han har så lyst til å stå foran Kongressen igjen.
Facebook fyller denne uken 15 år, og som en bursdagsgave hadde New York Times opinion laget en sarkastisk «friendship anniversary video» som tok opp krisene Facebook har vært gjennom. Paulseth sier han har sett videoen.
– Jeg synes vi skal ha litt humor. Jeg synes det er bra er at det er blitt en merkevare som alle deler. Det at vi fikk en tilbake i denne konteksten – det synes jeg vi skal takke for. Vi kan vel diskutere om alt innholdet der var like bra, men det er nå sånn det er med alle objektive og subjektive meningene som finnes om Facebook.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.