Netcom begynte utgyggingen av 4G allerede for tre år siden, og Telenor har nå meldt seg på. Men fremdeles er dekningen langt lavere enn med 3G. Flere byer og hytteområder har 4G-dekning, men mange må vente en stund til før de får superhastighetene DN har målt i Oslo-området.

Netcom har kommet lengst og dekker i dag 40 prosent av befolkningen, der de bor. Det tallet kunne vært langt høyere.

- Vi kunne økt 4G-dekningen til 65 prosent over natten. Nettet er klart - vi mangler bare tillatelse til å bruke frekvensene, fortalte nylig Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom.

Les testen som viser hva 4G-tilgang gir deg: Slik får du den råeste mobil-farten

Test din bredbåndslinje med vårt speedometer.

Treg prosess
Samferdselsdepartementet har brukt tre år på å dele ut svært viktige lisenser på frekvenser, som gir like god rekkevidde som de gamle GSM-frekvensene. Netcoms mål var opprinnelig å dekke 90 prosent av befolkningen med 4G allerede nå, men ligger langt etter denne planen, mye på grunn av lisensforsinkelsene.

Netcom har laget kart over hva som kunne skjedd ”over natten” hvis lisensene ble delt ut nå. Trolig kan utdelingen tidligst skje i høst, så dette kartet viser hvor strålende sommeren i år kunne ha blitt.

Det første kartet øverst i denne saken viser deknignen slik den har vært siden i fjor sommer. Det andre viser dekning slik den kan bli med de etterlengtede frekvensene i 800 MHz-båndet, som ble frigjorrt da det gamle analoge tv-nettet ble slått av.

Regjeringen har definert 0,6 Mb/s som grensen for hva som regnes som bredbånd, og dette har nesten alle nå. Men med 4G over de nye frekvensene på plass vil svært mange oppleve et realt løft, både i hytter og hjem.

Les testen som viser hva 4G-tilgang gir deg: Slik får du den råeste mobil-farten

Ber tynt om å få investere milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.